Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi står nästan och skrattar på scen”

/

Det har hänt en hel del med Gävlebandet Crescendolls sen starten 2005 – de är numera en trio, de har ny trummis, de låter mer Cream än Hellacopters.
Och nu kommer debutskivan till slut.
– Den låter egentligen annorlunda mot för hur vi låter nu. Nu har vi femton nya låtar, säger nya trummisen Oscar Leander.

Annons

Efter feltryck och diverse strul, sånt som alltid tycks omge skivsläpp, är ändå debuten ”Crescendolls Powertrio proudly presents: Ten out of ten” här. I kväll firar bandet släppet med en releasefest på Slick City i källaren på Heartbreak i Gävle.

Helt spikrak har inte vägen dit varit.

Vad som hänt

På nya fiket Mocca sitter trion uppradade och berättar om vad som hänt. Hur de blev av med basisten och sen trummisen precis efter att de spelat in låtarna till debuten.

– Vi var i princip splittrade, säger sångaren Joel Frid.

Men han och gitarristen Emil Claesson ville inte släppa Crescendolls. Och på ett tillfälligt jobb på en färjetur spanade Joel Frid in Oscar Leander.

– Jag kollade av sällskapen som var där och såg Oscar som satt med ett gäng och tänkte att de där ser trevliga ut, jag hookar upp med dem.

Vad de behövde

Samtalet kretsade förstås kring musik och det visade sig att värmlänningen Oscar Leander var trummis. Precis vad de behövde.

– Han kom hem och sa att han hade hittat en trummis. ’Har du hört honom då? frågade jag. ’Nej men jag vet att han blir bra’. Jag var ruggigt skeptisk, säger Emil Claesson.

– Jag har alltid velat spela den här typen av jammig musik, säger Oscar Leander som har spelat all möjlig typ av musik innan och som nu dessutom är inhoppare i bandet Deathstars (som ju spelade i Gävle i helgen).

Och det blev bra. Killarna pratar nästan i munnen på varann om att allt känns jävligt roligt just nu, och om hur mycket positiv energi de har.

Den där energi har gjort att de tagit tag i skivsläppet och bildat det egna bolaget Clandestiny records som släpper skivan (som alltså spelades in med gamla trummisen).

– Vi har tröttnat på att sitta och hoppas på att nån skivbolagssnubbe ska ringa upp, säger Oscar Leander och slår fast att det bara är dumt att vänta på att saker ska hända när man själv kan se till att de händer.

Alltså håller de på att försöka boka in sig på en Tysklandsturné till våren. De är ett av fyra band i final i tävlingen Jack Rocks Sweden (”Vi anmälde oss för att vi visste att det var mycket branschfolk som var med, jag har ingen aning om vad man kan vinna”, säger Emil Claesson). Och fixar just nu i ordning en studio av en gammal piratradiostation i Stockholm.

– Kanske kan man skaffa grejer så att man kan sända radio på nätet nån gång i månaden och bjuda in artister, säger Oscar Leander.

– Man får hitta nya roliga projekt. Med nedladdningen som är nu måste man hitta på nya roliga grejer för fansen, fortsätter han.

Roligt för både fansen och dem själva blir det i kväll på releasefesten kan man gissa.

– Vi har jävligt roligt när vi spelar, det är så att vi står och nästan skrattar på scenen, säger Oscar Leander.

Mer läsning

Annons