Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigare att beröra än att fylla Globen

/
  • Med budskap. Snake och Mary vill förändra världen och har tagit saken i egna händer. I helgen ger de showen ”The Snakeman story” på Folkets hus i Gävle.

De är som själva definitionen på att ta saken i egna händer.
När de stora skivbolagen var ointresserade satsade Snake och Mary själva. Snart kommer debutskivan och redan i helgen är det premiär på showen ”The Snakeman story” på Folkets hus i Gävle.

Annons

I det pyttelilla rummet i centrala Gävle dominerar den stora trumman som hänger i en mönstrad ställning mellan de sponsrade möblerna. På väggen hänger en stor Bob Marley-affisch och ett blädderblock med en att göra lista med punkter som ”Amerikaresa” och ”göra pr för musiken”.

Snake, som egentligen heter Jaques Torvinen, och Mary, som heter Marie Brodin, använder det lilla rummet både som kontor och replokal.

Deras gemensamma historia börjar 2006 och strax efter att de träffat varann, ”det var ett viktigt möte”, som Snake säger, så drog de till London för att försöka försörja sig på musiken, de spelade på klubbar och försökte få skivkontrakt. Men insåg efter ett tag att det inte funkade som de ville. Snake beskriver det som en mognad, som fick honom att inse att han inte längre tyckte att det var viktigt att fylla Globen med jublande fans utan att det var viktigare att verkligen beröra.

– Så vi satt där på flygplatsen och tänkte vart tar vi vägen nu? Och då hamnade vi i Gävle, säger Snake.

Mary kommer från stan och hade lite kontakter. Och så är det ju så mycket billigare här än i Stockholm.

Nu har de sitt kontor och det nystartade skivbolaget Mowhawk records som ska ge ut den egna skivan ”Red spriti, black heart” och biståndsprojektet Treesnake barnbyar, som har som idé att bygga upp skolor för barn i Afrika där undervisningen bedrivs på ett annorlunda sätt än som i den vanliga skolan.

Musiken och barnbyprojeketet hänger ihop. Snake förklarar, med många ord och brinnande entusiasm, att hans musik kommer att vara nedladdningsbar och helt gratis men att man samtidigt som man laddar ner den också kan bli medlem i Treesnake och på så vis stötta projektet.

– Jag har en skylt där, säger han och pekar på väggen där det står ”Do you have a lions heart”.

– Det är det det handlar om. Vi människor har slutat att bry oss både om oss själva och om andra. Jag vill inspirera andra människor genom min musik. Jag kommer att säga till mina fans världen över att det är vi, inte jag, utan vi som skapar de här byarna.

Hans musik handlar om det. Han hänger på sig gitarren, Mary tar av sig strumporna och sätter på sig bjällerfotband och ställer sig bakom trummorna i det lilla rummet. De spelar sången ”Planet Earth” som har textrader som ”This planet is dying” och ”You are fucking up this world”.

Den låten kommer de att spela i helgen på Folkets hus. ”The Snakeman story” är musik men också berättelser: ”En show som garanterat får dig att undra”, som de skriver på sina flyers. Lisa Pehrsdotter

Mer läsning

Annons