Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst åker hakan upp, Bengan

/

Annons

”Upp med hakan” heter skivan med Allan Edwall-tolkningar som Bengan Janson gjort ihop med Trio X. Upp med hakan kallar de också programmet på säsongens första Musiksoppa, de omåttligt populära musikaliska luncherna på Spegeln i Gävle.

Och visst åker hakan upp på oss en aning, ryggen rätas ut och ett leende börjar synas redan från första tonen i inledande ”Kom” och där blir den kvar, hakan.

För vad kan man göra annat än att älska Allan Edwalls visor, som är både underfundiga och på hisnande allvar på en och samma gång. Socialt patos och glimten i ögat samtidigt, liksom.

Och Bengan Janson, som spelade tillsammans med Edwall i bandet De tröstlösa, har en fin känsla för just det där och kombinerar humorn med sin musikaliska ekvilibrism så att det stämmer precis (jag tror minsann att Allan sitter i sin himmel och lyssnar förnöjt), liksom fantastiska Trio X som gör i musiken det som finns i Allan Edwalls texter; det kluriga, lekfulla, sjukt begåvade.

Pianisten Lennart Simonsson, basisten Per V Johansson och trummisen Joakim Ekberg är just såna.

Det är också, skönt nog, musiken och texterna som står i fokus, även om Bengan Janson berättar små historier mellan varven. Som den om namnet på konserten: Det var vad elvaårige Allan skrev till Dostojevski efter att ha läst hans ”Anteckningar från ett källarhål” – ”Bäste herr Dostojevski, du ska se att det ordnar sig säkert. Upp med hakan”.

Jodå. Det ordnar sig. Hakan är uppe, leendet dröjer sig kvar.

Mer läsning

Annons