Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wells lämnar fyrverkerierna hemma

/

Stora arenor, erövring av Kina och fyrverkeri i all ära.
Men Robert Wells längtar tillbaka till folkparken.
Hans turné ”Wells i parken” når i morgon Gävle.

Annons

Folkparken är bilden av ideal-Sverige, ett Sverige som egentligen kanske aldrig har funnits på riktigt, gulnande foton av ett förlorat paradis. Solen som faller spräcklig in genom björkarnas musöron en försommarkväll, virvlande klänningar på en dansbana, en kokt korv och en pucko, ”pilkastning och spel på chokladhjulet” (som pressmaterialet till föreställningen Wells i parken nämner) ... När Håkan Nesser i romanen ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” spräcker bilden av ett nostalgiskt 60-tal kunde han inte ha valt en bättre plats: en brutal misshandel i en folkpark.

Nej, folkparksromantiken är inte svår att vara nostalgisk över, och det är en sådan nostalgi som nu för ut Robert Wells till de återstående folkparkerna i landet.

– Jag har besökt de flesta folkparker, även Estraden som det hette då i Gävle tillsammans med symfoniorkestern. Det blir som det var på den tiden, när man kunde prata med folk i publiken.

På 80-talet reste han själv kring i dessa parker med artister som Jerry Williams och Lill-Babs. Som bekant har Robert Wells, med det gigantiska musikmonstret Rhapsody in Rock, letat sig till betydligt större scener än så. Men i sommar, parallellt med dessa större evenemang, gör han även avstickare i mindre format till folkparker.

Bomberna och pyrotekniken har han lämnat hemma. Konceptet är i stället nära, retro, småskaligt och familjärt.

– Det blir mycket retro à la 40-, 50- och 60-tal.

Helt ensam kommer han inte. Lennie Norman – son till Robert Wells idol Charlie Norman – är med och adderar humor till boogien och pianospelet, och förutom en mindre orkester med Rhapsody-musiker finns även körande kvinnorna i Vocalettes. Även Mikael Rickfors dyker upp. Efteråt blir det dans med bandet Nova.

Häromdagen blev han utsedd till ”Tourist ambassador för Beijing”, den förste icke-Kines som får det uppdraget.

– Det innebär enormt mycket för mitt kulturarbete där och är väldigt roligt.

Robert Wells har toppat karriären med succé efter succé. Det förväntas att han bara ska tuffa på. Så nu i sommar, när biljettförsäljningen under folkparksturnén inte har nått sedvanliga nivåer, blir det omedelbart en fiaskoartikel i Aftonbladet:

”Robert Wells turné i folkparkerna går mot ett stort fiasko. Till en konsert har man sålt 94 biljetter. Nu riktas kritik mot stjärnans intäktskrav.” (Vad Arbetarbladet erfar har inte heller biljettförsäljningen till Gävle-föreställningen motsvarat förväntningarna.)

Robert Wells själv är nöjd med folkparksturnén.

– Jag har sällan fått så bra respons.

En låt som har spelats tidigare under turnén är ”Min soldat” i amerikansk originalversion. Kan det bli mer folkpark än så?

Mer läsning

Annons