Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zebran gillar symfoniker

/

Electric Banana Band har fått banankontakt med Sandvikens symfoniorkester. På fredag slår de sina påsar ihop i en gemensam konsert. Janne Schaffer ser fram emot den musikaliska uppbackningen.

Annons

Zebran pratar. Janne Schaffer behöver inte många frågor för att entusiastiskt kunna prata om Electric Banana Bands samarbete med Sandvikens symfoniorkester.

– Det är kul med en symfoniorkester, det är inte varje dag som man får möjlighet att arbeta med en sådan.

Orkestern har på egen hand repeterat in bandets låtar, och så ansluter Trazan, Banarne och de andra till framträdandet i Sandviken på fredag.

Spelningen bygger på musikalen som Electric Banana Band satte upp på Malmöoperan 2006, en föreställning som får nypremiär i Gävle i december.

Janne Schaffer är stolt över de fina recensioner som musikalen har fått.

– Faktiskt så finns det inte många musikaler på svenska med svenska upphovsmän.

En gång i tiden, på 1970-talet när Lasse Åberg fick i uppdrag att göra en lovunderhållning för barn på SVT, lyckades Trazan och Banarne med det oöverträffade konststycket att samla 100 procent av landets barn framför tv-rutan. Det var en annan tid, och frågan är ...

– Ja, det finns fortfarande ett intresse. Bara häromdagen pratade jag med en bekant som berättade att hennes son sitter helt klistrad och följer oss uppmärksamt.

Janne Schaffer anser att det är viktigt att, när man får möjlighet att påverka barn under en föreställning, inte bara underhålla för stunden, utan att också försöka berätta någonting viktigt.

– Budskapet är allt från att samla in batterier till att inte skövla regnskogen. Det är oerhört viktigt och vi skjuter problemet framför oss.

Alla inblandade har, minst sagt, andra karriärer att leva av, och någon mättnad av Electric Banana Band riskerar vi inte att få. De öppnar bananskalet då och då och kikar ut – som med deras medverkan i "Melodifestivalen" – men utöver dessa sporadiska framträdanden är det stängt.

Vilket bidrar till att det fortfarande finns ett publiksug efter att koppla in sig i banankontakten, tror Janne Schaffer.

– Vi märker att de som såg "Trazan och Banarne" när det kom, och som nu är i 30-årsåldern, gärna tar med sina barn och ser Electric Banana Band.

Mer läsning

Annons