Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zetterberg bjöd på jazz

/

Annons

Gefle Bluesförening firade fem år i lördags kväll på Folkets hus i centrala Gävle.Hemmabandet Bottleneck brothers började med en utdragen soundcheck men sedan blev det bättre.

Slidegitarristerna Pettersson och Strömbergsson hade god uppbackning av den stabile basisten Mikael Olofsson. Det gavs många prov på ett superbt slidespel i gamla bluestolvor alltmedan basen tryggt pumpade i bakgrunden.

Spelglädjen var så hög att bandet hade svårt att lämna scenen. Därefter uppenbarade sig Bottleneck Johns Deltaband från Jämtland med sin gamla 20-talsblues som de, enligt egen uppgift, flitigt turnerar med i landet. Jämtarna hade tidstypiska svarta kostymer, vitskjortor och hängslen.Det vilade något av Ewert Ljusberg över hela gänget. Frontmannen och sångaren hade en gospeltouch i sin mäktiga stämma och pianisten svängde gott med en viss jazzanstrykning.

Spännande blev det då bandet spelade spirituell gospel, något av en musikalisk utflykt på djupet av musikernas själar. Glädjande nog hade många entusiaster uppenbarat sig denna kväll, för bluesens skull.

Huvudattraktionen kom förstås sist men absolut inte minst. Sven Zetterberg är en levande legend inom genren han hade med sig Sveriges mest gungande trummis Stoffe och den distinktaste kompgitarrist jag vet vid namn Anders Leven. Sven är född till stjärna och bättrar på detta med rockabillyfrilla, satinkostymer och ett otroligt själfyllt spel på skilda gitarrer och munspel.Bandet sitter liksom mitt i stormens öga och får till ett djävulskt sväng. De gamla skrönorna om spelmän som sålt sin själ till djävulen känns nästan helt realistiska en sådan här gudomlig kväll, stora delar av publiken höll på att få stroke av att försöka hålla takten till dessa bluesens häxmästare, tack Gefle Bluesförening och Sven Zetterberg.

Per Agne Eklund

Mer läsning

Annons