Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiken fortsätter trots tom skattkista

/
  • AFRIKA. Ale Möller, artist in residence, återkommer som vanligt flera gånger under den kommande säsongen på Konserthuset, exempelvis tillsammans med dansare och sångare från Senegal.
  • Sofia Karlsson en av artisterna som kommer till Konserthuset i Gävle under hösten.
  • Beryl Lunder.

Trista ekonomiska tider sätter sina spår i Konserthusets höstutbud.

Men de gör sitt bästa för att sprida musikglädje med Ale Möller, Mari Boine och Malena Ernman.

Annons

Ett vanligt år hade det säkert förekommit gnäll här om det skrala utbudet på Konserthuset i höst. Men i år, när Timbro i lågkonjunkturens snålblåst vill amputera hela den kommunala kulturverksamheten, känns det som att vi får nöja oss med att verksamheten ändå fortgår, om än på sparlåga.

Redan innan jag har tagit mig igenom det första mjölkskummet i kaffet, lägger Konserthusets chef Beryl Lunder fram brasklappen.

– Det ekonomiska utrymmet för att göra fler egna konserter finns inte.

Några egna konserter har ändå Beryl Lunder att presentera (de andra konserterna bokar bara lokalerna).

Självklart blir det en hel del med Ale Möller, artist in residence. Mest spännande är kanske hans spelning med Afrikana!, artister från Senegal som nu kommer till Gävle efter Ale Möllers egen musikresa till Afrika i maj.

– Dansen är otroligt central. Jag kände mig stel och utländsk när jag var på besök i Senegal, säger Beryl Lunder med ett skratt.

En annan spännande artist som Konserhuset bjuder på i egen regi är Mari Boine. En kort snutt av hennes musik fyller för någon minut upp kontoret, och vi tystnar och lyssnar.

– Hon är en otroligt bra sångerska som blandar jojk med jazz och blues. Hon är något väldigt speciellt i världsmusikvärlden.

Malena Ernman uppträder på Trettondagsafton tillsammans med symfoniorkestern.

Barnverksamheten i Blåbärsklubben får mer utrymme, bland annat med barnrytmik.

Även om Konserthuset har dåligt med egna pengar, kommer lokalerna ändå att vara fyllda i höst, dels med konferenser och del med externa artister. Där märks främst ett gäng så kallade tributeshower, bland annat med musik från Beatles och Queen. Magnus Betnér kommer även hit med en nyskriven show.

Till jul blir det i sedvanlig ordningen en orgie i julstämning, med inte mindre än sju konserter med jultema. Bland dem tipsar På Gång om Jul i folkton, som har med sig en av landets främsta sångerskor – Sofia Karlsson.

Men Beryl Lunder gör ingen hemlighet av att hon vill ha fler egna arrangemang.

– Vi vill att publiken ska få möjlighet att upptäcka något som de inte kände till förut att de tycker om.

Gävle konserthus har i vanliga fall nackdelen av att vara för litet för att locka de största artisterna. Antalet stolar är helt enkelt för få. Men i de sämre ekonomiska tiderna har det blivit en fördel, eftersom antalet stolar bestämmer hyran för externa arrangörer, och då är Gävle konserthus ett säkert kort om man är osäker på publiktillströmningen.

– Husets storlek, att det är ett relativt litet konserthus, har blivit attraktivt i de sämre ekonomiska tiderna.

När skattkistan är tom går det ändå att drömma. Jag frågar om Beryl Lunder har någon drömartist att bjuda Gävle på.

– Yusuf Islam, som Cat Stevens heter nu. Han är en otroligt bra artist.

Se hela höstens utbud i Konserthusets programblad.

Mer läsning

Annons