Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När häcklingar blir hyllningar

Den stora nyheten i nöjesmedia den senaste veckan är tyvärr Whitney Houstons tragiska, alltför tidiga död.

Annons

Ärligt talat står det mig upp i halsen. Samma blaskor som fullständigt skrivit ner ”The Voice” det senaste decenniet, som grävt fram de snaskigaste knarkhistorierna och gottat sig i hennes förfall skriver spaltvis med hyllningar i sina tidningar/magasin nu.

Naturligtvis är det det enda anständiga att göra. Och så säljer det upplagor också.

Det är ett tveeggat svärd: De inledande superlativen i karriärstarten blev sedan negativa häcklingar och nu när Whitney Houston, mor till en tonårsdotter, kusin med Dionne Warwick och guddotter till Aretha Franklin, till sist dör av ett mångårigt missbruk sätter världen åter glorian på flickan som började med att sjunga gospel i kyrkan hemma i New Jersey. Vi vill komma ihåg henne för de där enorma powerballaderna, studsiga floorfillers som ”I wanna dance with somebody” och den perfekta rösten.

I musikbranschens hårda tombolaspel är det verkligen en nyckfull lek vem som tar sig ur droghelvetet och vilka som går under. Dagarna före Houstons död läste jag Kee Marcellos självbiografi. Han kastades in i Europes vilda rockkarusell efter John Norums avhopp. Och det här hade jag ingen aning om – men musiker i andra av den tidens rockband tyckte att Europe slog alla när det gällde festande. Inklusive Vince Neil och Tommy Lee för er som läst ”The Dirt”. Marcello var ofta vaken flera dygn i sträck, en kokainskalle av värsta sort och borde väl egentligen lira sologitarr med Hendrix i himlen. När karriären var grusad, när Kronofogden ville ha sina miljoner och det mesta av livet var pest hittar han kärleken i form av en småbarnsmorsa och tv- producent. Livet vände. På ett diskret, icke nyhetsmässigt vis.

Whitney hade aldrig den chansen, allt hon gjorde och sa granskades under lupp. Hon hade makten och pengarna att köpa Scarfacestora mängder droger – till ett värde som skulle gjort Marcello skuldfri hos Kronofogden.

Nu finns inte den elvaåriga flickan som bländade kyrkobesökarna i New Jersey längre.

Det är för jävligt.

Erik Süss

Bäst just nu: Kee Marcello - rockstjärnan som Gud glömde (bok) Hofors (två priser på Local Heroes-galan)

Sämst: Se krönikan

Mer läsning

Annons