Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När hetero och queer krockar

/
  • Tänkt till. Erik Annerborn gillar när mode blir teoretiskt. Han har intervjuat en queerforskare i samband med skapandet av kollektionen Trans Sport.
  • Queer krock. vad händer med den heterosexuelle mannen om han får på sig en kort kjol till annars maskulina plagg? Erik Annerborn undersöker saken i sin kollektion Trans Sport.

Mode är mycket mer än kläder för Erik Annerborn.
I nästa vecka visar han och de andra andraårseleverna på Beckmans designskola upp sina stickade kollektioner för såväl svenska som utländska journalister.
Trans Sport kallar Erik Annerborn sin.

Annons

Erik Annerborn kommer från Sandviken från början. Nu finns han i Stockholm och på Beckmans designskola.

Och skolan har en tradition att under elevernas andra år arbeta med stickat. Stickat som i både trikå och annat maskinstickat och handstickat.

– Vi har en kurs när vi får åka ner till trikålabbet i Borås och där stickar de upp tyger med våra mönster och strukturer. Så vi har tagit fram tygerna till våra kollektioner där och sen också stickat för hand, säger Erik Annerborn.

Och resultatet visas upp på en visning för inbjuden press på Bern i Stockholm, under den del av Stockholms modevecka som kallas Fashion week by Berns.

– Alla andra som visar där är såna som säljer i butik, och det kräver ju att det är ganska safe. De visar ju det de säljer. På det sättet sticker det vi gör ut väldigt mycket, säger Erik Annerborn.

För modetvåornas visning har inga såna hänsyn att ta. När det blir dags för slutkollektion blir kraven annorlunda, då ska också deras kollektioner var mer "säljbara". Nu är det fritt fram att göra precis vad man vill. Den enda sammanhållande länken är just att det handlar om stickat.

Erik Annerborns kollektion heter Trans Sport.

– Det är ett klatchigt namn, som avslöjar ganska mycket, konstaterar han.

Han har tagit sin utgångspunkt i queerteorins idéer om könsgränser och överskridandet av dem. Men medan queerteorin ofta betraktar saker och ting utifrån den marginaliserades perspektiv har Erik Annerborn valt att titta på den vite, heterosexuelle mannan, alltså han som i princip alltid utgör normen.

Rent konkret innebär det – sportkillar.

– Jag har blandat cheerleaders och quarterbackar. Men inte gjort det androgynt utan låtit det bli en märklig krock.

Alltså basebolljackor och korta kjolar. I en herrkollektion.

– Tänk killarna som tramsar runt i omklädningsrummet.

För Erik Annerborn handlar mode om så mycket mer än kläderna. Och det är därför han också har gjort en trycksak till sin kollektion, där han intervjuar en queerforskare.

– Ibland är mode väldigt teoretiskt, säger han och man hör ett leende i rösten.

– Jag måste jobba med såna saker för att det ska bli intressant. Det här med bara snygga kläder har i alla fall jag gått förbi. Men kläder är ett fantastiskt sätt att prata om annat än mode.

Det är som sagt bara inbjuden press som har möjlighet att kolla in Trans Sport på Berns på tisdag. Men modemagasinet Bon filmar visningen och lägger ut den på sin sajt, så den som är nyfiken på Beckmans stickade kan surfa dit.

Mer läsning

Annons