Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När tv blir makt

/
  • DOKUMENT. Filmaren Erik Gandini har tidigare gjort dokumentärerna
  • KÄND. Den italienska paparazzikungen Fabio Corona är en typiskt medverkande i Erik Gandinis

En av de mest italienska filmerna på Venedigfestivalen är svensk. "Videocracy" är Erik Gandinis uppgörelse med Silvio Berlusconi och den italienska tv-kulturen.

Annons

"Videocracy" har utpekats som en dokumentär om Italiens kontroversiella premiärminister Berlusconi, men det är en sanning med modifikation. Snarare handlar filmen om vad som händer med ett land, och dess människor, när tv tillåts genomsyra hela samhället. När människors drömmar, åsikter och självbild helt präglas av tv.

Silvio Berlusconi och hans maktställning är symtomet, inte själva sjukdomen.

– Jag tror inte att han suttit som en Bondskurk och planerat att styra hela landet genom att först ta över tv-mediet. Det har inte varit hans ondskefulla projekt. Men han hade inte varit möjlig utan tv:s makt över det italienska folket, säger filmaren Erik Gandini.

Gandini föddes 1967 i italienska Bergamo men kom till Sverige som tjugoåring. När han lämnade landet såg fortfarande de flesta Berlusconis typ av tv-underhållning som ett skämt.

Nu, när han återvänt med sin egen kamera, har italiensk tv med Gandinis ord blivit "en kraftfull och mystifierad makt med skrämmande dolda krafter som finns överallt i samhället".

– Det handlar om en sorts banalitetens ondska. Det är inget fel med underhållning, men när den journalistiska sanningen går förlorad och jämställdheten snabbt minskar, då kanske inte den här sortens tv är så ofarlig som man tror.

Sedan George Bush lämnade scenen är Silvio Berlusconi odiskutabelt västvärldens mest hatade valde ledare. Det är inte svårt att ta poäng genom att angripa Berlusconi, och Gandini vill inte måla upp en för ensidig bild.

– I Italien uppfattas min film som mycket snäll eftersom min berättarröst är okritisk. Vänstern i Italien angriper honom betydligt hårdare än svenska journalister. Men de angriper med ord, och ord och fakta fungerar inte längre i Italien. Berlusconi vinner alltid eftersom han försvarar sig med emotionella grepp som charm, leenden och kampanjvideor med sånger.

– Det är vad videokrati innebär: Bildens makt över samhället.

Nu ska "Videocracy" visas på Venedigs filmfestival i början av september. Filmen har redan väckt debatt i Italien:

– En italiensk kritiker anklagade festivalledningen för att inte låta filmen visas inom tävlan. Berlusconis talesman svarade att en film inte automatiskt är bra bara för att den kritiserar Berlusconi. Men ingen har ju sett filmen än, så det är bara en luftdebatt.

"Videocracy" får svensk biopremiär den 28 augusti.

Mer läsning

Annons