Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Normbrytande humorshow på teatern

/

Som en inledning på kvinnodagshelgen kommer turnén Ladies Fight till Gävle Teater. Showen blandar standup, musik och samtal, under ledning av Ami Hallberg Pauli.

Annons

Varför gör ni den här turnén?

– För att det saknas kvinnor på humorscenen. ”Det finns inga roliga kvinnor, var är alla roliga kvinnor”, brukar många säga – ja, här är de. Det är en hyllning och en pepp till roliga kvinnor.

– Idén kom när jag såg Yvonne Skattbergs ”Alla har ADHD”, som fick folk att ligga i drivor och skratta på Boulevardteatern i Stockholm. Då kände jag att jag ville göra något som tilltalade kvinnor i 50 årsåldern, som kanske inte är den vanligaste målgruppen för standup.

Hur skiljer sig kvinnors humor åt från män?

– Det skiljer sig nog inte, men det handlar ofta om igenkänning. Om det står en 20-årig kille och pratar om sin sexdebut så är det kanske inte jättekul för Britt-Marie, 55 år. Det finns en bild om att kvinnor bara skojar om kvinnliga grejer, men det är ju bara för att när män skojar om manliga grejer då är det normen. Kvinnor är uppväxta med att sätta sig in i ett manligt perspektiv, men det verkar vara svårare att vända på det.

Tycker du att manliga komiker är bra på att plocka upp situationer och scenarion som kvinnor kan relatera till?

– Ja, de bra komikerna är ju det. Men i och med att det är en manlig värld så blir det ju mycket manliga skämt. Man ska inte göra det värre och säga att kvinnor är så och män är så. Det finns män som Özz Nûjen som vurmar för att det ska bli en mer jämställd scen och det ska man inte glömma bort. Men i den här branschen så har jag blivit lite förvånad ibland hur stort ointresset för kvinnor är.

Vad är problematiskt med att vara kvinna och hålla på med humor och standup?

– Det som är problematiskt är väl att man inte ”blir med i gänget” på samma sätt. Killar drar igång grejer och tar med sina kompisar. Det är därför jag gör det här, i stället för att sitta och gnälla. Tar initiativet att samla de som är bra. Det finns inte riktigt någon genusmedvetenhet bland bokarna, även om Gasta i Gävle är bra.

– Sen ligger det nog en del hos publiken. Normen är ju en man och då kan man bli lite nervös när en kvinna kommer upp på scen. Det handlar lite om status i samhället.

– Det är väl förväntningarna och uppfostran och hur man tillåts vara roligt. Man får ju inte direkt ragg på att vara rolig som tjej. När jag växte upp var det bara om man var tjock eller utanför som man kunde vara rolig.

När det skojiga killgänget Ladies Night (RIP) uppträdde fick det bara vara kvinnor i publiken. Är män förbjudna även på er föreställning?

– Nej, absolut inte. Även om det kanske mer tilltalar kvinnor är såklart alla välkomna. Så är vi ju roliga personer främst – inte bara kvinnor.

Mer läsning

Annons