Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det dags att börja få svar på alla frågor i "Lost"

/
  • TÄTNAR. När

Slutet skymtas för "Lost".
Våren 2010 sänds det sista avsnittet. Men än finns många frågetecken som måste rätas ut.
I kväll fortsätter mysterierna när serien börjar sändas igen i TV4.

Annons

Någonting som alltid frustrerat med serietidningar, är att handlingen började om i nästa tidning. Om Kalle Anka blivit rik i ena storyn, återgår allt till status quo i nästa episod.

Sådan är även principen, i varierande grad, i mycket av den tv som görs, och framför allt har gjorts (tv-mediet har som bekant genomgått en metamorfos mot ett högre mått av raffinemang det senaste decenniet).

Därför bör ”Lost” - som börjar igen i kväll på TV4 – applåderas.

Att allt börjar om är ett enkelt sätt för att nya tittare ska kunna hoppa in när som helst, men i ”Lost” räcker det med att skippa ett avsnitt för att vara lika borta som Joaquin Phoenix.

Seriens skapare, JJ Abrams, har liknat det vid en date – vem vill gå ut med någon som omedelbart kräver att man måste träffas varje vecka vid samma tid?

Ändå följer cirka 13 miljoner människor serien, en siffra som kan mångdubblas sett över hela världen.

Före seriens premiär 2004 trodde inte många av vare sig författarna eller skådespelarna på en långlivad succé.

– Vi hade aldrig kunnat drömma om att den så skulle bli så populär, säger Jorge Garcia som spelar Hurley till TT Spektra.

”Lost” har en oerhört intrikat handling – mystiska isbjörnar, människor som inte åldras, olika tidsplan – och först trodde författarna att de inte behövde ha så bra koll, eftersom otåliga tv-chefer skulle släcka ner dem innan några av de lösa trådarna hann knytas ihop. Men de insåg snabbt, efter det att showen blivit en framgång, att ”Lost” inte var en av dessa serier som slutar med allt rinner ut i sanden. Resan skulle bli lång, krånglig, svåröverblickbar – helt enkelt ett helvete att hålla reda på.

En man vid namn Gregg Nations har det oangenäma arbetet att hålla koll på alla narrativa vindlingar i ”Lost”. Han har jämfört omfånget på det noggranna arkiv som han har med ”Krig och fred”. På flera sidor på nätet finns massvis av fans som inte missar om Gregg Nations har släppt igenom en diskontinuitet, en detalj som är motsägelsefull.

Sedan premiären, med den spektakulära flygkraschen som strandsätter en grupp människor på en öde ö fylld av märkligheter, har det initiala intresset gått ner. Men de fans som alltjämt följer ”Lost” har blivit alltmer fanatiska. Serien kanske inte motsvarar exempelvis ”Sopranos” i sin – i brist på bättre ord – filosofi, däremot i komplexitet. Den som vill hänga med i ”Lost” får inte vara dum. Till den vittförgrenade handlingen kommer en drös med referenser, som kan låsa upp ledtrådar för den klurige (några referenser är Philip K Dick, John Locke och Nietzsche).

Många av fansen tröttnade när seriens mysterier djupnade allt mer, och det såg ut som att vi aldrig skulle få svar på de otaliga frågor som poppade upp i varje avsnitt (”Lost” har lika många nya frågor i varje avsnitt som ”Baywatch” hade nya silikonbröst). Men nu är det säkert att återvända, om man hittar tillbaka genom storydjungeln, vill säga. I maj 2010 ska det sista avsnittet sändas. Då har författarna förhoppningsvis, med Gregg Nations överinseende, knutit samman alla trådar.

Det är med blandade känslor som Jorge Garcia lämnar serien.

– Visst kommer det bli sorgligt. Jag älskar det här jobbet, det har ju varit som en jackpot för mig. Så jag hade gärna stannat på Hawaii, men för handlingens skulle måste man ha ett slutdatum. Det blir för komplicerat annars. Och för tråkigt, säger Jorge Garcia.

Mer läsning

Annons