Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ögonpå Sverigei ”Halal-tv”

/
  • Med attityd. I ”Halal-tv” tar Khadiga el Khabiry, Cherin Awad och Dalia Azzam Kassem upp saker som attityden till alkohol, den sexuella friheten och jämställdheten.

Inom islam betyder halal att något är bra och tillåtet. För tjejerna bakom SVT:s nya program ”Halal-tv” betyder det också att de vill göra bra tv om det svenska samhället.

Annons

Det enda Cherin Awad, Dalia Kassem och Khadiga Elkhabiry har gemensamt är, förutom att de är tjejer, att de är svenska muslimer.

Det är också en av poängerna med ”Halal-tv” att visa att muslimer, liksom alla andra grupper i Sverige, är olika sinsemellan.

– Vi muslimer är inte en homogen grupp. Och vi är tre olika tjejer med olika åsikter om varje ämne vi tar upp, säger Dalia Kassem, en av programledarna.

– Att folk ska uppmärksamma de ämnen som vi tar upp och väcka debatt kring dem. Vi vinklar dem på ett sätt som inte gjorts tidigare. Det är både information och lite underhållning.

Varje avsnitt kommer att ta upp ett särskilt ämne. Första ämnet är klass.

Khadiga Elkhabiry har anknytning till Egypten, ett utpräglat klassamhälle, och ställer sig frågan om Sverige är på väg åt samma håll.

Tjejerna reser också från en av Sveriges rikaste kommuner, Danderyd, till en av de fattigare, Botkyrka.

– Det märks väldigt påtagliga klasskillnader. Lägenheterna i Danderyd är mest köpta, för folk har råd med det. I Botkyrka är det mest hyresrätter, och mest höghus. Och det är inte rent i Botkyrka på samma sätt som i Danderyd, säger Dalia Kassem.

I programmet ställer de Mona Sahlin till svars för att klassamhället gått så långt under socialdemokraternas många år vid makten.

”Halal-tv” tar upp fenomen som de tycker att de flesta svenskar ser som så självklara att de inte ens pratar om dem, som alkohol, den sexuella friheten och jämställdheten i Sverige.

– Precis, det är där vi kommer in och diskuterar det sinsemellan oss tre tjejer. För det är inte så vanligt att muslimska tjejer får tycka till om jämställdhet i Sverige.

– Men vi är ändå alla svenskar, säger Dalia Kassem.

”Halal-tv” börjar sändas i kväll, 3 november.

Emma Jönsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons