Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obligatoriska tillnyktringsrum på alla krogar?

Alla människor borde bry sig om varandra, visst?
Jag tycker att det är självklart. Världen blir ett bra ställe om vi alla bryr oss om varandra.

Annons

Den där omtanken kan yttra sig på olika vis, tänker jag när jag läste insändarsidan i Gefle Dagblad i helgen, där en upprörd person hade försökt att hjälpa en tjej som blivit utkastad från krogen utan ytterkläder och plånbok i iskalla nyårsnatten. Vakterna på krogen hade konstaterat att hon var för full för att få vara kvar därinne och tyckte således att det var på sin plats att lyfta ut henne.

De var, enligt insändarskribenten som är så arg att hon skakar, helt ointresserade av att hjälpa till när insändarskribenten undrade hur de har tänkt när de kastat ut en person i minusgrader utan ytterkläder, pengar och telefon.

Krogen svarade på insändaren och säger att de måste följa lagstiftningen som säger att de inte får ha för berusade personer inne på krogen och påstod att de alltid gör allt för att hjälpa dessa alltför berusade personer.

Nu undrar man ju lite över hur den här gästen har blivit sådär berusad. Hon har uppenbarligen inte bedömts varför full när hon kom till krogen utan det måste liksom ha skett under tiden hon har varit där. Antingen har den här gästen svept en vinare precis bakom hörnet innan hon klev in på krogen, eller smygdruckit inne på toaletterna, eller så har krogens barpersonal sålt mer alkohol till henne än vad de borde ha gjort.

Man vet inte. På nåt sätt har den här personen blivit så full att hon inte längre kan vara kvar på krogen.

Men. Det borde aldrig vara okej att släppa ut berusade människor utan ytterkläder, plånbok och telefon mitt i nätterna och hoppas att de har turen att de träffar på en sån engagerad medmänniska som till exempel denna My som skrivit insändaren.

Krogen skriver i sitt svar att de alltid försöker hjälpa till, liksom polisen, som också svarar på insändaren eftersom insändarskribenten hade pratat med en polispatrull som fanns i närheten om det som hade hänt och inte tyckte att hon fick nån vidare bra respons från dem heller.

Det är kanske inte så att nån har gjort nåt fel.

Men samtidigt känns det inte okej.

Jag tänker på när jag var ung och var med och ordnande drogfria skoldiskon och där Elevorganisationen, som jag var med i, liksom hade gjort regel av medmänskligheten genom att alltid se till att det fanns ett rum med kaffe där man kunde ta emot de personer som trots drogfriheten ändå kom berusade. Tanken var att de inte skulle ge sig ut på stan och kanske dricka ännu mera, utan ändå kunna få känna sig välkomna, även om de inte kunde få gå på det drogfria diskot.

Vad tror ni om det? Obligatoriska tillnyktringsrum på alla krogar? Vore inte det omtänksamt?

Mer läsning

Annons