Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omtalat kärleksdrama går upp på vita duken

/
  • Filmpar. Ruth Vega Fernandez och Liv Mjönes i ”Kyss mig”. Foto: Rolf Konow
  • Parisbo. Ruth Vega Fernandez bor i Paris och jobbar på en fransk teater. Just nu pendlar hon mellan Sverige och Frankrike för två filminspelningar.Foto: Gunnar Rehlin

I kväll är det premiär för det svenska kärleksdramat ”Kyss mig”. Redan i förväg får filmen beröm, inte minst för Ruth Vega Fernandez rollprestation.

Annons

– Det känns självfallet jättebra. Det är en viktig film om ett viktigt ämne, säger hon.

I Sverige har vi sett Ruth Vega Fernandez i en av huvudrollerna i tv-serien ”Upp till kamp” och som Joel Kinnamans alltmer lidande sambo i ”Johan Falk”-filmerna. Nu kommer det riktiga genombrottet – som Mia i ”Kyss mig”. Filmen handlar om Mia som ska gifta sig med sin pojkvän, men motvilligt märker att hon dras till lesbiska Frida.

– När jag provfilmade gjorde jag det mot Liv Mjönes, som spelar Frida. Jag kände att det fanns en kemi mellan oss, och det var viktigt. Det är klart att man kan spela detta, men det är roligare och intressantare om det händer på riktigt, säger Ruth Vega Fernandez när TT Spektra träffar henne i Paris.

Arbetar på Paristeater

Att mötet sker i den franska huvudstaden beror helt enkelt på att Ruth Vega Fernandez bor här tillsammans med pojkvännen Ludwig Dahlberg, trummis i bandet The International Noise Conspiracy. I Paris hamnade hon redan under tonåren. Hon kom som 23-åring in på en teaterskola i Lyon och arbetar i dag på ett teaterkompani i Paris.

Filmen ”Kyss mig” regisseras av Alexandra-Therese Keining, som även har skrivit manus. I rollistan finns bland andra Lena Endre och Krister Henriksson. Produktionen innehåller flera naken- och sexscener, men Ruth Vega Fernandez tycker inte att sådana scener är problematiska.

– Om de är viktiga för handlingen, så måste de göras. Och allt är ju väldigt kliniskt, med regianvisningar om alla rörelser, med mikrofonen några centimeter från huvudet, med sminkösen som sitter beredd om man skulle bli svettig i pannan och så vidare, säger hon.

Tackade nej till fransk film

Just nu pendlar Ruth Vega Fernandez mellan hemmet i Paris och två filminspelningar i Sverige. Hon är både med i nya Johan Falk-filmer och i ”Upp till kamp” – regissören Mikael Marcimains långfilmsdebut ”Callgirl”. Nyligen var hon tvungen att tacka nej till en roll i en stor fransk film.

– Det är omöjligt att få tjänst-ledigt från teatern här, så det gick inte.

Nu går hon och väntar på vad som ska hända med ”Kyss mig”. Det finns stora förhoppningar att den ska hamna på någon av de kommande mer prestigefulla festivalerna.

Filmen har bland annat anmälts till Venedigfestivalen, men därifrån har man ännu inte hört någonting.

– Sen vore det ju helt underbart om den kunde få resa vidare ut i världen, säger Ruth Vega Fernandez.

Mer läsning

Annons