Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På återbesök på Saltön

/
  • DEBUT. Claes Malmberg gör ”Saltö”-debut som ostronimportören Bengt.Ger anvisningar. Lena Koppel har ersatt Carin Mannheimer i regissörsstolen. Hon både vill och får sätta sin egen prägel på serien.

Visst får SVT:s succéserie ”Saltön” en fortsättning. Just nu spelas sista säsongen in i Grundsund i Bohuslän.
Med ny regissör och nya ansikten på den mest pittoreska inspelningsplats man kan tänka sig.

Annons

– Det var ju en jättefin liten fiskebod! Man kanske skulle kunna få hyra den! säger Ulla Skoog nere vid det glittrande vattnet i Grundsunds lilla hamn.

Sommargästerna har inte kommit än och bakom hennes rygg har restaurang ”Smultron och Tång” döpts om till ”Lyckan” och en scen med invandrarfamiljen som flyttat till Saltön från Biskopsgården för att konkurrera med kebab spelas in.

Regissör Lena Koppel, som ersatt Carin Mannheimer, sitter på en stol i skuggan och ger anvisningar till både gamla Saltö-ansikten som Dag Malmberg – i serien ”Kabben” som äger ”Lilla hunden” – och nykomlingar som Hassan Brijany, Claes Malmberg och Eva Funck. Den sistnämnda begår – efter tv-program som ”Evas superkoll” – skådespelardebut som McFies modistsyster Gertrud från Nice.

– Det är ju mycket färre repliker här! När vi har gjort ”Superkoll” så har jag pratat nio minuter varje program och lärt mig det innantill. Och visst är det en underbar arbetsplats, absolut, säger hon i en kaffepaus inne på ”Lyckan”, som i Viveca Lärns böcker heter ”Lyktan”.

Det är bara en av större och mindre detaljer från böckerna ”Värmebölja” och ”Aprilväder” som förändrats till tv-versionen. En något större är McFies död. I böckerna blir han påkörd av en bil – i Saltön säsong tre händer något annat.

– Ja, det med McFie löste ni riktigt bra, säger Viveca Lärn som dagen till ära är på besök på inspelningsplatsen, adresserat till regissören Lena Koppel.

Dagen har hunnit bli seneftermiddag i det fortfarande lugna och gemytliga Grundsund och tv-teamet har samlats i Folkets hus, som är bas under inspelningarna. Från mitt på dagen till en stund in på kvällen spelar man in, men arbetet håller på längre än så. Åtminstone om man är regissör.

– Ja, när jag är här är det 24 timmar om dygnet, bara för att få ihop fyra entimmesavsnitt, säger Lena Koppel, som både vill och får sätta sin egen prägel på serien.

Att ta över en succéserie med i snitt 2,5 miljoner tittare per avsnitt är inget som oroar Lena Koppel. Det är bara roligt att veta att många tittar på det man gör, säger hon, och får medhåll av nya Saltö-ansiktet Claes Malmberg. Han ska spela ostronimportören Bengt som inleder en kärleksaffär med Ulla Skoogs rollfigur Johanna Karlsson.

– Det var första dagen för mig här i dag, men nu när jag är här känns det som att det är synd att jag inte har fler inspelningsdagar än nio. Det är ju väldigt trevligt här.

Exakt hur trevligt får SVT:s tittare se kommande vårvinter. Då sänds den allra sista säsongen av ”Saltön”.

Mer läsning

Annons