Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning. Rika kvinnor

/

80-talet hade en del rika kvinnor i populärkulturen, där Angela ”Falcon Crest” Channing och Alexis ”Dynastin” Carrington tävlade i såväl privata förmögenheter som störst axelvaddar.

Annons

 

Nu har tv-världen en ny liten guldålder med serier som fokuserar på rika kvinnor.

Kategorin kan delas upp i två halvor. Den ena rymmer serier som ”Gossip girl” och ”Lipstick jungle”, där det är meningen att man med avund ska se upp på kvinnornas Gucci-väskor. I den senare har kvinnorna till och med makt som medföljer väskorna, likt Angela Channing. I ”Gossip girl” är det visserligen föräldrar som betalar garderoberna, men Blair Waldorf och de andra partyprinsessorna porträtteras ändå med avsikten mer förebild, mindre förfasan.

Förfasan är däremot den önskade reaktionen i ”Real housewives”-serierna, som fungerar enligt samma princip som äckeldokumentärerna som TV4 och Kanal 5 brukar visa om konstiga sjukdomar och liknande. Tv vars njutning ligger i de utrop av förfäran som man får ge ifrån sig.

Mest intressant i trenden av rika kvinnor är Olivia i MTV-serien ”The City”, som följer några vänner i New Yorks modevärld. Olivia är rikemansdottern som snikar på andras talang och är allmänt bitchig, föremål för de andra kvinnornas förakt.

Den ekonomiska krisen till trots har rikedom inte upphört att fascinera popkulturen – men nåde den som inte förtjänar sin väska. Det som skiljer 00-talets välstånd från Angela Channings, är att vi lika gärna kan hånskratta åt rikedomen som att hänföras.

Mer läsning

Annons