Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Jihde lägger pengarna på bordet

/
  • Bra med osäkerhet. ”Jag väljer att inte förbereda mig till 100 procent. Jag vill känna lite, lite osäkerhet för då koncentrerar jag mig bättre”, säger Peter Jihde om sitt programledarskap.

Peter Jihde valde med omsorg bland jobben efter ”Idol”. På måndagskvällen har lekprogrammet ”Pengarna på bordet” premiär i TV 4.

– Programmet är alltid viktigare än programledaren, säger han.

Annons

Peter Jihde lämnade programledarjobbet i ”Idol” i vintras och den nya säsongen är han inte intresserad av att prata om. Han vill hellre vända blad och där står det ”Pengarna på bordet”. Programmet har premiär nu på måndagskvällen och Peter Jihde beskriver det som något han inte kunde säga nej till.

– Jag har fått några erbjudanden under resans gång, men aldrig något som känts rätt. Jag är en ganska kräsen tv-tittare, men när jag såg amerikanska, holländska och engelska förlagor så fastnade jag för programmet, säger han.

”Folk skulle jubla”

Vilka jobb som Peter Jihde nobbade behåller han för sig själv. Han skulle inte ens säga det under tortyr.

– Så tycker inte jag att man gör, säger han resolut.

Efter mer än tio år i branschen är Peter Jihde en av landets mest rutinerade programledare med direktsända-galor, ”Idol” och sportsändningar på sitt cv. Men ända sedan premiären av ”Vem kan bli miljonär” har han drömt om att leda ett frågesportsprogram. I ”Pengarna på bordet” börjar de tävlande med två miljoner kronor som sedan ska satsas i åtta flervalsfrågor. Det gäller att vara allmänbildad och strategisk.

Att leda programmet är en sak, att ställa upp en annan. Peter Jihde tävlar helst inte själv.

– Om jag skulle vara med i en sportfrågesport och få en black out så skulle folk jubla, förklarar han.

Programmet viktigast

Fram till årsskiftet ska Peter Jihde vara pappaledig. Efter det väntar ett intensivt sportår med bland annat sändningar från hockey-VM.

Peter Jihde tror att ”Pengarna på bordet” kan hitta sin publik, men inte beroende av honom.

– Det är egentligen ett lätt program att leda. Jag står där och ställer frågor och plockar upp frågor.

Han jämför med Leif ”Loket” Olssons roll i ”Bingolotto” som verkade vara outbytbar – tills han slutade och programmet behöll sin publik.

– Arne Weise satt jättelänge som SVT:s julvärd och sedan kom det in andra, men det är fortfarande lika många som tittar. Konceptet och programmet är alltid viktigare än programledaren. Men jag tror på det här, annars hade jag aldrig gjort det.

Liv Sander/TT Spektra

Mer läsning

Annons