Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pippi firar 70 med guldkant

/
  • Det har gått kanonbra för Pippis ekonomi genom åren.

Pippis kappsäck är välfylld, kanske med miljarder.
Den 21 maj fyller hon 70 år och ger tillsammans med de andra figurerna Astrid Lindgrens arvingar stadiga tillskott. Men det är huvudpersonen som står för de flesta guldpengarna.

Annons

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby drar in de stora kulorna, men verksamheten i Saltkråkan, där upphovskvinnan Astrid Lindgrens alla rättigheter ligger, är mest lönsamt. Båda gick rekordbra och under 2013 landade den samlade vinsten i koncernens bolag på cirka 200 miljoner kronor och släktingarna kunde plocka ut 9,5 miljoner kronor i utdelning.

Och det är framför allt jubilaren Pippi Långstrump som är guldgruvan.

– Generellt är hon ju huvudpersonen på många sätt, även ekonomiskt, säger Saltkråkans vd Olle Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren.

Lagom exponering

Förvaltandet av mystiken kring Astrid Lindgren och Pippi som symbol har skötts väl. Pippis varumärke har använts relativt kontrollerat och begränsat och inte så kommersiellt, enligt varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon.

Värdet har därmed hållit länge.

– En förklaring är att exponeringen av henne har skett i en lagom dos, mystiken har behållits. Det är få karaktärer, om ens någon, som har hållit så länge, säger Niklas Turner Olovzon och jämför med Mumintrollet som de två sagofigurer som sticker ut i barnboksvärlden genom sin odödlighet.

Hur mycket är hon värd då?

– Pippis rent ekonomiska värde är förmodligen enormt. Det kan handla om 100-tals miljoner, kanske miljardbelopp, säger Turner Olovzon. Men det är sannolikt ett potentiellt värde, beroende på vilken tidsperiod man pratar om och hur det förvaltas.

Men om Pippi var generös med både pengar och sig själv, så har Astrid Lindgrens släktingar hållit hårdare i tyglarna. Härom året blev det ramaskri när Saltkråkan stoppade en bild på Pippis apa herr Nilsson i en treårings dödsannons. Saltkråkan backade, så småningom, men hennes släktingar förklarade sig med att man är noga med att bevaka Astrids Lindgrens figurer och i vilka sammanhang de dyker upp.

Mer läsning

Annons