Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkdrömmen som blev verklighet

/
  • Isobel & November i studion. Per-Erik Söderberg, Jimmy Jönsson, Mattias Bejmo och Jens Räsänen lyssnar på nya låtar.
  • Isobel & November. Släpper sin andra fullängdare ”Hymns for the Myriad Spirits” nu.

Nu smyg-släpper Gävlebandet Isobel & November sin andra fullängdare. I kväll firar de med en spelning på CC-puben i Gävle.

På Gång hälsade på i studion och tjuvlyssnade på det nya materialet.

Annons

Mörkret över Gävlebukten är kompakt. Här och där blinkar fyrarna och på himlen kan man faktiskt se stjärnor.

– Det är nåt helt annat att vara här och spela in. I vanliga fall går man ner i nån källare, där det inte finns några fönster och där det är en speciell lukt. Här, när man har blivit trött efter att ha spelat in, kan man bara titta ut och få ny energi.

Jimmy Jönsson, trummis i skivaktuella Isobel & November, sveper med armen mot havet som inte syns men som finns därutanför de stora fönstren.

Gitarr och orgel

Vi är i Mattias Bejmos studio på Norrlandet. Bejmo spelar gitarr och orgel i Isobel & November och så har han som sagt en studio. Med ett gigantsikt mixerbord.

– Det här är en pojkdröm som slår in, säger han och ser således mycket förtjust ut där han står vid det blinkande bordet som är inknycklat i ett litet rum.

Bordet är ett av sex som finns i Sverige och det gick precis att få in genom dörrhålet, med ett par centimeter tillgodo, berättar Bejmo och fortsätter att se sådär nöjd ut.

– Det är SVT:s gamla. Gubbarna som hade jobbat med det gick i pension när de sålde bordet och de tog faktiskt avsked från det, klappade lite på det och så.

Firar med spelning

Men vi är förstås inte där för att beundra mixerbordet. Utan för att Isobel & November nu släpper sin andra fullängdare och firar släppet med en spelning på CC-puben på fredagskvällen.

– CC är bra. Det finns en sån charm där. Och sån härlig närhet. Det är som en stor hemmafest, säger Jimmy Jönsson.

De är inte så välrepade, konstaterar basisten Jens Räsänen, eftersom de ska spela väldigt mycket nytt, och då känns det också bra att vara på ett ställe där folk är närmare och det blir mer fest.

Till spelningen på CC-puben trycker de upp 200 numrerade exemplar av den kommande skivan ”Hymns for the Myriad Spirits” som ett tack för allt stöd de tycker att de har fått här.

Själva skivan släpps sen inte förrän senare i vår.

Nya låtarna

Vi sitter utspridda i gäststugan där studion är inrymd och så rullar en av de nya låtarna igång i högtalarna.

– Det är tyngre än tidigare, säger Per-Erik Söderberg som är bandets sångare med den karaktäristiska rösten.

– Så spelar vi en av de lugnaste låtarna, det var ju fint..., säger Mattias Bejmo.

Tyngre måhända, men man känner igen bandets mjukt mörka ton.

Det har tagit ett tag att nå fram till just det här. Isobel & November spelade in ett knippe låtar i Soundtrack of our lives studio nere i Göteborg i somras, och gav sen ut fyra av dem på ep:n ”Sleeping Keys” i höstas. Per-Erik Söderberg förklarar att det var fyra sinsemellan rätt olika låtar, som de valt ut för att de beskrev var de var då.

– Alla tyckte att det var en bra idé. Men i efterhand var det inte det, konstaterar Mattias Bejmo.

Så ”Hymns for the Myriad Spirits” är ett kliv bort från ep:n och det materialet. Närapå hälften av låtarna som är med är inspelade i den här studion.

– Jag är jävligt nöjd. Det känns som om vi har gått vidare soundmässigt även om det som är vi finns kvar. Jag har hört tydligt hur vi har utvecklats. Och det är lite läskigt också, säger Per-Erik Söderberg.

Samlar intryck

De säger själva att de tycker att den nya skivan ger ett mer samlat intryck. Och Mattias Bejmo som har mixat den säger att de har haft en väldigt tydlig vision av hur det ska låta.

– Jag skulle ha kunnat tatuera in Cure på ena handen och Swans på andra, men knogarna räcker ju inte till för Swans, det är en bokstav för mycket.

In i det sista kommer han att peta i detaljer för att få allt rätt. Men på fredagskvällen ska ändå den färdiga, men limiterade och numrerade, skivan finnas på plats på CC-puben.

Liksom ett taggat band som kanske inte kan spela alla låtar i sömnen, men som kommer att se till att ha väldigt roligt.

Mer läsning

Annons