Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polanski vill inte lämnas ut

/
  • Häktad. Roman Polanski sitter häktad i Zürich och väntar på om han ska bli utlämnad eller inte.
  • 1977. Roman Polanski på väg in till rättegången om sexuellt utnyttjande av barn i Santa Monica, Kalifornien, 1977.

Roman Polanski motsätter sig utlämning till USA. Samtidigt har det framkommit att regissören undkommit gripande två gånger tidigare.

Annons

Den 76-årige Oscarsvinnande filmskaparen sitter sedan i lördags kväll i ett häkte i Zürich, sedan den schweiziska polisen överraskande gripit honom, skriver nyhetsbyrån AFP.

Polisinsatsen gjorde på begäran av amerikanska myndigheter som efterlyst Polanski. Filmregissören var i landet för att närvara vid en filmfestival.

Det är 31 år sedan Roman Polanski flydde USA strax innan han skulle dömas för sexuellt utnyttjande av barn och han har aldrig återvänt dit – inte ens när han vann en Oscar för filmen "The pianist" 2003.

Och han tänker inte åka dit frivilligt nu heller.

– Vi kräver att han ska släppas fri. Sen kommer vi att bestrida utlämnandet, säger filmregissören advokat Herve Temine till franska tidningen Le Figaro.

– Det är omänskligt, det har gått mer än 30 år efter händelsen och en 76-årig man utgör inget hot mot samhället, fortsätter Temine.

De schweiziska myndigheterna väntar nu på en formell begäran från distriktsåklagaren i Los Angeles om utlämning.

Detta var åtminstone tredje gången amerikanska myndigheter försökt få Polanski gripen. Vid två tidigare tillfällena fick regissören reda på planerna och kunde undkomma gripanden, säger Sandi Gibbons, taleskvinna vid åklagarmyndigheten i Los Angeles till AFP.

Polanski, som även är fransk medborgare, har stöd av de franska myndigheterna. Kulturminister François Mitterrand har tagit upp ärendet med president Nicolas Sarkozy.

Även filmarbetare som Costa-Gavras, Wong Kar Wai, Monica Bellucci och Fanny Ardant har tagit ställning för Polanski, skriver AFP.

Även kvinnan som Polanski hade samlag med 1977 har stött regissörens advokater som vill få fallet nedlagt.

Mer läsning

Annons