Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ponyo - en eteriskt svävande guldfisk

Annons

Den nya filmen från Japans Walt Disney, Hayao Miyazaki (”Spirited away”, ”Min granne Totoro”) börjar som en smekning av bilder. Vi befinner oss under havet, bland maneter, bläckfisk, plankton, vajande sjögräs – och en underlig ubåt med en lika trolsk som ilsk kapten. Han visar sig vara pappa till Ponyo, en liten sjöjungfru vars nyfikenhet snart för henne bort från pappan, ända till människornas värld.

För det här är Miyazakis version av H C Andersens ”Den lilla sjöjungfrun”, en saga som inte förlorar i lyskraft av att filtreras genom Miyazakis penna. Det är på många sätt en fantastisk fantasi, en hisnande historia – om än trettio minuter för lång.

Fansen får sitt lystmäte av flera typiska Miyazakismer; fantasidjur, svävande farkoster, ett starkt miljöpatos. Och återigen målar han upp ett alldeles eget universum som sakta suger in åskådaren; fiskvärlden under havsytan, människornas viste uppe berget – och så den saltstänkta hamnstaden mellan hav och berg.

”Hitta Nemo” är fortfarande kampfisken bland filmer, men ”Ponyo” är en eteriskt svävande guldfisk; filmens akvarium måste vara artrikt och båda får plats.

l Ponyo på klippan vid havet

Regi: Hayao Miyazaki

Svenska röster: Daniel Melén, Ewa Fröling, Julia Dufvenius med flera

Filmstaden, Gävle

-----

Erik Helmersson

Mer läsning

Annons