Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Popstjärnornas kamp i Globen

/
  • Självsäker. Eric Saade har inte brist på självförtroende inför Globenfinalen.
  • Självsäker. Eric Saade har inte brist på självförtroende inför Globenfinalen.
  • Eric Saade och hans bidrag
  • Dannys
  • Dannys

De är unga, snygga och så långt ifrån traditionell schlager man kan komma. De är också favoriter - och konkurrenter.

Danny Saucedo och Eric Saade är redo för Globen.

Annons

Eric Saade: "Han gör dance, jag gör pop". Danny: "Det finns pop och pop, men okej vi går på samma konto".

Jo tack. Danny och Eric Saade får nog stå ut med att jämföras med varandra. De är båda unga, vackra och vältränade. De dansar lika bra som de sjunger och de lockar drivor av unga fans till tv-apparaterna när de uppträder i Melodifestivalen. Men grabbarnas släktskap går djupare än så. Deras bidrag ligger långt ifrån de genrer som dominerat Melodifestivalen de senaste tio åren. Med rakt slående, elektronisk danspop representerar de något nytt i schlagersammanhang.

Storfavoriter

Danny och Eric Saade var storfavoriter i sina respektive delfinaler. Nu är de favoriter i Globen.

- Det är hur smickrande som helst. Det vore kul om jag fick åka, inte bara för mig. Vi har alltid skickat folkkära artister, aldrig testat en popstjärna. Om det ska funka internationellt ska det vara något jävligt ballt. Det ska vara en megahit och det har Sverige aldrig skickat, säger Eric Saade.

Ingen brist på självförtroendet alltså, men varken Saade eller den andre storfavoriten Danny Saucedo vill ta ut segern i förväg.

- Känns som om man är dumdristig om man börjar prata om Eurovision i förväg, det får man inte göra. Det kan gå hur som helst i tävlingen, säger Danny.

Inte rivaler

På samma sätt är både han och Eric Saade måna om att inte framstå som rivaler.

- Jag vet att folk kommer snacka mycket om mig och Danny, men varken jag eller Danny kan fokusera på det. För det första är vi så bra vänner vid sidan om. För det andra är det bara att göra sin grej nu, det är inte vi som bestämmer vem som vinner, säger Eric Saade, som hoppas att Danny vinner om han inte gör det själv.

Danny å sin sida beskriver Saades nummer som en "svinbra popakt". Möjligen kan man spåra tillstymmelsen till kritik när han ombeds förklara skillnaden mellan sin show och de övriga artisternas.

- Mitt nummer som helhet känns fräscht och genuint. Det är bara dans och sång, inte en massa annat, säger han.

Inget glaskross menar du?

- Det var det du som sa.

Funka i Europa

Danny och Eric Saade är medvetna om att de delar på favoritskapet. De hymlar inte med att de vill vinna och de hoppas båda på att kunna leverera - även i schlager-EM.

- Självklart ska man ta fram det nummer man personligen gillar bäst. Men man ska också tänka på vad som kan funka i Europa. Om det sedan är jag, Sanna Nielsen, rockabilly-killen eller Eric Saade - det får folket avgöra, säger Danny.

Mer läsning

Annons