Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Producenter skärper tonen mot SVT

En ny organisation ska stärka film- och tv-producenternas roll. Enligt producenterna själva blir deras idéer stulna av Sveriges Television.

Annons

I veckan har tre branschorganisationer blivit en. Sveriges filmproducenter, Sveriges tv-producenter och Sveriges reklamfilmsproducenter har blivit Film & tv-producenterna med den gamle näringsministern Björn Rosengren (S) som ordförande.

Det viktigaste syftet med att gå ihop är att producenterna ska tala med en starkare röst. Och det behövs, enligt dem själva. I en debattartikel går den nya organisationen till hårt angrepp mot SVT:

”Det har knappast undgått någon att produktionsbolagens relationer med SVT är mycket ansträngda (...) Ibland har det varit tal om rena stölder av idéer och format”, skriver de bland annat.

– En del medlemmar vill inte att vi går ut med detta, de är rädda för SVT och redan det är ett stort problem, säger Robert Aschberg som är ordförande för Tv-producenterna.

– Vi har intervjuat alla våra medlemmar och näst intill alla hade dåliga erfarenheter av SVT. Några exempel på stölder är uppföljningarna på ”Var fan är mitt band” och ”Klass 9A”, de gjorde SVT internt trots att originalidéerna kom utifrån. Ett annat exempel är bolaget Titan som hade en option på ett format som de pitchat för SVT; direkt när optionen gick ut tog SVT över och gjorde det internt.

Aschberg säger att SVT också brukar närma sig producenter på externa bolag för att få dem att göra sina produktioner på SVT i stället för på produktionsbolaget.

– SVT är den absolut sämsta kunden. Jag är ledsen att jag inte kan ge dig fler konkreta exempel, men det är för känsligt för de mindre bolagen.

Målet för den nya organisationen är att sätta press på SVT att inrätta en modell som liknar BBC:s och som stärker produktionsbolagens ställning.

– Vi vill inleda en diskussion. Om den inte bär frukt får vi fundera på åtgärder, men vad det blir får vi se.

TT Spektra har utan framgång sökt SVT:s programdirektör Annie Wegelius för en kommentar.

Mer läsning

Annons