Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rallybrudar på hal is

/
  • Iskallt. ”Vi ler på bilden, men det är för att ansiktena har stelnat, det är 18 grader kallt och vi har stått så där stilla i 40 minuter och inte kunnat röra på oss. Vi fick inte plats med några långkalsonger under overallerna”, säger Eva Röse.
  • Eva och Marie.spelar huvudrollerna i Lena Koppels film ”Rallybrudar”.Foto: Mar

Före ”Rallybrudar” var intresset för motorsport lika med noll. Eller nej, minus ett, hävdar Eva Röse. Men när hon ”kört som en dåre” på norra Värmlands alla grusvägar tände det till. Nu har hon rallylicens och tävlar på riktigt.

Annons

Precis som Mikael Persbrandt deltog hon i Midnattssolsloppet i somras. Till skillnad från Persbrandt fullföljde Eva Röse loppet och hamnade på en hedrande 31:a plats. Men det får henne knappast att vilja sadla om och satsa på en ny karriär.

– Många vill få det till att jag har blivit jättebiten, det måste jag hela tiden dementera. Jag kommer inte att ägna mitt liv åt att meka i ett garage. För mig handlar det mest om äventyret och utmaningen i att göra något som man aldrig i sitt liv skulle drömma om att ägna sig åt.

– Det är mer att se möjligheten och ta den när den åker förbi i hög hastighet.

Hon och Marie Robertson har de stora rollerna i Lena Koppels feelgoodfilm ”Rallybrudar” som har premiär i kväll, i Gävle såväl som resten av landet. Den utspelar sig i rallyland, 60-talets förlovade Värmland, där motorstjärnor från hela världen kör i kapp så gruset sprutar på småvägarna i skogen.

Eva Röse spelar veterinärassistenten Ulla som älskar att köra fort och bestämmer sig för att trotsa jantelagen och tävla mot de stora grabbarna. Till sin hjälp tar hon storbondens dotter Birgitta (Marie Robertson), som trots viss benägenhet för åksjuka får bli kartläsare.

Filmen är ren fiktion, men Eva Röse har haft verkliga 60-talsförebilder att se upp till.

– Det som är så härligt är att vi hade några riktiga svenska hjältinnor, Evy Rosqvist och Ursula Wirth som körde skiten ur alla gubbar.

– De bevisade att ”action talks and bullshit walks”. Det var faktiskt det som inspirerade mig att vilja hoppa på det här projektet.

Marie Robertson tycker att filmen funkar som ett feministiskt statement, om än i snäll feelgoodförpackning.

– Men framför allt är det en varm familjefilm, som inte bara riktar sig till bilintresserade. Visst handlar den om motorsport, men lika mycket om att förverkliga sina drömmar och att gå emot omgivningen och våga tro på sin egen grej.

Sara Ullberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons