Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Rap das armas” är årets sommarplåga

/
  • SOMMARPLÅGA. Cidinho och Docas låt ”Rap das armas” är den största sommarplågan 2009.

De är minst lika envisa som myggen, dyker upp samtidigt som studentflaken och biter sig fast tills alla är tillbaka från semestern.
I år är en brasiliansk låt om vapen hetast.

Annons

Ofta är det flera låtar som konkurrerar om att bli årets plåga på dansgolven. Men i år är det en enda som sopar banan med alla utmanare: ”Rap das armas” med brasilianska rapduon Cidinho och Doca.

– Den kröp fram under våren och växte under juni och juli. Nu är den absolut störst, säger Stefan Lindeberg, programledare för Digilistan i P3, som listar Sveriges mest nedladdade låtar.

Faktum är att ”Rap das armas” var populär i Brasilien redan i början av 90-talet. Den fick en nytändning genom att hamna på soundtracket till den brasilianska filmen ”Tropa de elite” 2007. Nu har den fått ett modernt sommarsound av portugisiske dj:n Lucana, och har även houseremixats av holländske dj:n Quintino.

Och texten i ”Rap das armas” handlar inte direkt om sol och salta vindar, utan om beväpnade konfrontationer mellan knarklangare och brasiliansk polis.

Låten är censurerad i Brasilien och spelas inte på radio där.

– I Sverige är det inte många som förstår vad den handlar om, säger Stefan Lindeberg.

Inte heller Rickard Keilor, musikchef på radiokanalen NRJ, tvekar att svara på vilken som är årets sommarplåga.

– Vi har spelat ”Rap das armas” till förbannelse. Den har en väldigt enkel refräng, och en sommarplåga ska inte vara alltför smart, säger han.

Också på semesterfavoriten Visbys inneställen vill publiken sjunga refrängens omisskännliga ramsa ”parapapapa”.

– Det är den låten folk hör på radio, det är den de vill höra, och ingen kan säga att den inte fastnar i huvudet, säger Urban Wallin, vd på Gutekällaren.

Annons