Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rappa möten i nytt musikprogram

/
  • Gänget i
  • Näääk är programledare i
  • Nyfiken. Mats Paulson är en av artisterna som medverkar i den nya tv-serien
  • Snygg klippning. Ann-Louise Hanson är med i
  • Mats Paulson och Linda Pira tolkar varandras musik i
  • Arja Saijonmaa samarbetar med rapparen Gee, här med programledaren Näääk till vänster.
  • Ann-Louise Hanson framför sin låt i

Rappare möter veteraner i TV4:s nya musiksatsning, "Lyckliga gatan". Mats Paulson och Linda Pira, Kikki Danielsson och Kumba, Tommy Nilsson och Jeaff, det är några av de samarbeten som tittarna får ta del av, lotsade av programledaren Näääk.

Annons

Matar Samba, mer känd som Näääk, som också är aktuell med låten "Lyckliga gatan" tillsammans med parhästen Nimo, gör sin programledardebut i programmet med samma namn som låten. Premiär för programmet blir det 7 januari.

Idén om musikaliska möten mellan personer från olika generationer och att få gå in på djupet, lät intressant redan från början.

– Ja, inte minst att få följa med, jämföra likheter och olikheter. Och att jag själv skulle kunna lära mig mycket. Det lockade. Det är också kul att det görs tv-program där hiphop för en gångs skull får ha en så framskjuten plats, tycker Matar Samba.

"Lyckliga gatan" handlar om artisterna, som musiker och som människor och tv-tittaren får följa med och se låtskaparprocessen.

– Ja, man får se vad som krävs för att skapa en hiphoplåt och förstår att det är väldigt duktiga och seriösa människor. Att visa upp genren och dess musiker känns viktigt, säger Matar Samba.

Han som var med under alla möten, som en hjälpande hand och som en brygga mellan artisterna, insåg att det finns många likheter mellan de unga hiphopartisterna och de rutinerade musikerna.

Näääk ser programmet som ett sätt att lära sig något nytt, folkbildning om man så vill.

– De äldre artisterna, som kanske aldrig analyserat en hiphoptext, har nog blivit överraskade av hur poetiska de kan vara, hur konstnärliga de kan vara och hur mycket information en låt kan innehålla, hur mycket man kan berätta i en hiphoplåt. Vi har nog lyckats öppna öronen och ögonen på många av de äldre artisterna, tror Matar Samba.

Vissångaren Mats Paulson, sprungen ur trubadurtraditionen, utan koll på hiphopen innan, är mycket nöjd med att han tackade ja till att medverka i "Lyckliga gatan".

– Jag har fått en nytändning i och med att jag träffade Linda Pira. Hon har en enorm vilja, hon går bara rakt fram. Det mötet var fantastiskt, menar Mats Paulson.

Efter inspelningen på Mats Paulsons sommarställe i Småland har han och Linda Pira hållit kontakten. Han har börjat skriva det han kallar för visrappar, hittills en julklappsraplåt och en filosofisk raplåt.

– Rappen är som ett eget språk och jag är inte ute efter att härma eller förlöjliga. Jag försöker bara hitta en ny diktform. Själva språket är annorlunda. Syntax och annat blir på ett annat sätt, jämfört med annan poesi. Men det är nästan som om jag har samma dialekt som hon. Hon säger att jag har det i blodet, säger Mats Paulson.

Med i programmet är även Ann-Louise Hanson, schlagerdrottning som spelat in mer än 600 låtar. Hon fick samarbeta med rapparen Allyawan från Jönköping.

– Det var en upplevelse. Jag är inte så bevandrad i det här med hiphop, men jag fastnade verkligen för den här killen. På grund av hans fantastiska texter och att han i varje låt har en catchy melodislinga. Det var som att tränga in i en helt annan musikvärld. Dessutom har han levt ett sorgligt, tragiskt liv som han vänt till något bra.

– När han berättade fick jag skärpa mig för att inte stortjuta, säger Ann-Louise Hanson som hoppas att de två kommer att samarbeta mer i framtiden.

Mer läsning

Annons