Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recension: Henrik Fexeus på Gävle teater

/

Annons

Redan från början står det klart att "tankeläsaren" Fexeus nya show är påkostad, välproducerad och visuellt imponerande in i minsta detalj. De tekniska effekterna håller så hög nivå att det känns som en filmad föreställning med snabba klipp och blixtrande ljuseffekter.

Hösten 2015 hade Box premiär på Maximteatern i Stockholm. Men den riksturnerande föreställningen hade premiär i Gävle på fredagen för att sedan spelas även på lördagen och söndagen innan turnén fortsätter i Sverige.

Ett stående tema är hans så kallade tankeläsning och manipulation.

"Är du verkligen säker på ditt val?" Är en fråga som återkommer i många skepnader under kvällen.

Och helt säker kan man aldrig vara på sitt val, visar det sig.

Han kunde ha gjort det lätt för sig genom att bara luta sig tillbaka på manusets trygghet. Men han väljer en annan mer riskabel väg som är väldigt beroende av besökarnas välvilja.

Totalt drar Fexeus upp kanske ett tjugotal personer ur publiken, även om kravet på prestation är i varierande grad.

Därför är "Box" inte en föreställning för den blyga personen som bara hade tänkt koppla av i skyddet av teaterns mörker efter ett glas vin till middagen. Snarare är det en föreställning som tar publiken i anspråk och kräver engagemang för att fungera. Inte en enda person sätter sig som tur är på tvären. Men det riskmomentet ger å andra sidan föreställningen ett ytterligare lager av spänning.

Det inledningsvis lite röriga memory-tricket är inte helt klockrent, men Fexeus slätar fingerfärdigt över skönhetsfläckarna.

Hans korttrick och gissa-rätt-lucka-lekar är däremot desto mer skickliga. Även om varianterna inte är de mest nyskapande så bygger han skickligt upp illusionen och spänningen.

Fexeus är skicklig underhållare och det är imponerande att se honom hålla reda på alla tusentals detaljer som utgör showens dryga två timmar.

Hans finalnummer - ett mycket avancerat minnestrick - gör publiken andlös. Och de flesta lämnar nog teatern roade, men med betydligt fler frågor än när de först kom.

Mer läsning

Annons