Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RECENSION: Magnus Betnér gick till attack mot hatarna

/
  • Magnus Betnér tog upp mobilen på scen. Mycket i föreställningen

Annons

En välfylld teater på Folkets hus i Sandviken, den här kvällen i Gävlehumorklubben Gastas regi, hade nöjet att ta emot en av Sveriges verkligt stora i stand up-genren på fredagen – Magnus Betnér.

Betnér har genom åren gjort klagandet till sitt signum. Han är troligen Sverigebäst på att klaga, eller i alla fall mest frekvent. Just nu håller han på att fila på sin nästa stora arenaturné genom att besöka mindre scener och testa skämt.

Stand up-komiker i England har gjort den här processen till en vana, "Work in progress" kallas det där och så har även Magnus Betnér valt att kalla sitt betatest. För det är just vad det här är – ett betatest för Sandvikenborna och kommande orter att ta del av för att Magnus Betnér ska samla in reaktioner och få en känsla av vad som fungerar.

Först ut är dock Gastas grundare Hans Carstensen med ett kort och intensivt framträdande med fokus på hur uppväxten präglat honom. Det är fartfyllt och löser upp eventuella knutar hos publiken – men försvinnande kort.

John Houdi, en trollkarl från Skellefteå, följer därefter och tempot sänks inte – snarare tvärtom. Käften går i ett, det finns inga andningspauser och framträdandet blir en succé. Kombon magitrick och humor går hem hos åskådarna och det är inte konstigt. Houdi levererar med närvaro. Skämten om inavel på landsbygden kan vi gott vara utan – det är gjort till fördömelse, men magitricken överraskar och roar.

Så till huvudakten – Magnus Betnérs "Work in progress" tar den här kvällen avstamp från Twitter och den eviga kamp han för mot anonyma hatare och ryktesspridare på nätet. Det blir dagsaktuellt direkt när Betnér kommenterar Kristdemokraternas uttåg ur Decemberöverenskommelsen. Debattklimatet på nätet genomsyrar sedan hela framträdandet och Betnér beskriver exempelvis med stor humor den glassiga vardagen som "PK-eliten" (Där han själv ingår) påstås ha.

Det lyfter aldrig till gapflabbsnivån som han många gånger framkallat genom åren. Det finns att jobba på, bland annat är kontakten med publiken näst intill obefintlig. Men det är ju precis vad han gör – jobbar på det.

Mer läsning

Annons