Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recension: Mårten Andersson briljerade med imitationsmedley

/

Annons

Inledningen är om vi ska vara helt ärliga, inte så mycket att hänga i julgranen. Inget av skämten riktigt bottnar eller griper tag. Och sekvensen pågår så länge att man börjar bli orolig för fortsättningen.

Men trots en trevande start börjar Mårten Andersson till slut hitta sin riktning när han skämtar om sitt specialområde: Stockholmares fåniga vanor. En hundägare med en liten väskhund, kommenteras av Andersson med orden: ”Du ursäkta, jag tror något fastnat på snöret!”.

Genom att leverera ett par snärtiga oneliners på det sätt som bara han kan, hämtar han upp tempot från det sega introt.

Sedan briljerar han med sina olika imitationer. Anderssons extremläspande Jamie Oliver går helt klart till imitatörhistorien. Lika magiskt är hans medley där Carl Bildt, Arne Weise och Dr. Alban läser ur Zlatans självbiografi. Det är utan tvekan kvällens peak.

Enligt Mårten Andersson är det vår individuella osäkerhet som får oss att söka digital uppskattning i sociala medier och begrava blicken i mobilskärmar. Han jämför folk som mobilsurfar mitt i konversationer med att någon mitt i ett samtal med en annan person skulle slå upp en stor papperstidning framför den andras ögon för att läsa, istället för att fortsätta samtalet. Och så passar han på att vädja om mer respekt och kärlek för varandra.

Men hur var det då med temat och föreställningens namn Hybris?

Nja, det kanske inte når ut på samma djup som Mårten Anderssons förra show, ”Under ytan”. Dels för att han blottade sig mer den gången och gjorde humor närmare sig själv. Fast visst är det fortfarande roligt men den här gången blir det tyvärr för generaliserande, både klichéerna och genvägarna är för många.

I förra showen fanns också den röda tråden som en trygg livlina att hålla i för publiken genom hela föreställningen. Den här gången känner man sig som publik lite mer vilsen bland budskapen.

Mer läsning

Annons