Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rickard söker modiga damer

Det kommer ett pressmeddelande med rubriken "Rickard Olsson söker tjejer". Det stör honom att inte ens en tredjedel av de som anmäler sig till hans tv-frågesport "Vem vet mest?" är kvinnor.

Annons

Att kvinnor är lika allmänbildade som män, det ser Rickard Olsson som en självklarhet. Och de kvinnor som väl ställer upp i frågesportsprogrammet han leder på tv klarar sig ofta långt. Svårigheten, tycker han, ligger i att få fler kvinnor att vilja vara med.

– Det är ju ingen könskamp. Men det blir ju roligare med mångfald. Och för kvinnor i allmänhet tror jag att det är bra att se fler kvinnor i sådana här program och inte bara män, säger Rickard Olsson.

Han har några teorier om varför det är på detta viset.

– Dels tror jag att det är en klassisk grej, att fler killar vill tävla och att fler tjejer är nöjda med att ha kunskaperna.

– Samtidigt vet jag att många kvinnor löser korsord och tittar på frågesporter på tv, det talar ju emot att de skulle vara ointresserade av tävlingsmomentet. Tyvärr tror jag att många tjejer och kvinnor står i vägen för sig själva. Att man tänker "inte ska väl jag" och "det där finns det andra som gör bra". Men det kan ju vara skoj att prova, och på köpet får man en härlig helg i Göteborg, säger han.

Extra tydlig blir snedfördelningen när folk anmäler sig själva. Men Rickard Olsson tycker att det har varit lika i alla underhållningsprogram han jobbat med.

– Sissela Kyhle och Babben och sen tar det stopp. Det är mycket enklare att få män i alla åldrar att ställa upp, säger han.

Mer läsning

Annons