Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Riverside” - den första webbsåpan

/
  • WEBBSERIE. SVT lanserar i höst ”Riverside” en avknoppning av dramaserien ”Andra avenyn”, men som bara ska finnas på nätet. Här är regissören Mikael Hansson omgiven av skådespelerna Frida Bagri och Jonas Bane.

Två fotografer, två regissörer och engagerade skådespelare.

Det är allt som behövs för att sätta ”Riverside” på kartan som den första SVT-serien gjord direkt för webben.

Gerilla-tv för fansen, helt enkelt.

Annons

Det är ”Andra Avenyn”-spinoffserien ”Riversides” åttonde inspelningsdag och man ska snart ge sig iväg neråt Avenyn för att filma de första scenerna utanför hus med omnejd. Regissör Mikael Hansson och fotograf Jon Bergman utgör hela filmteamet, medan seriens andre regissör Klas Karterud och hans fotograf är inne i tv-huset och klipper det redan inspelade.

Resultatet ska bli SVT:s första dramaserie för webb-tv någonsin, som ska sändas i 3–5-minutersavsnitt varje vardag med uppsamlingsheat på söndagar. Och där tv-inspelningar annars kantas av ljudkillar, scriptor – och catering – är ”Riverside” ytterst avskalad.

– Jämfört med ”Andra Avenyn” är det 50 personer färre inblandade här, säger Jonas Bane, Kim i de båda serierna, när han diskat av sin lunchlåda.

Han kommer under hösten alltså att synas både i tv och på webben, men ”Riverside” är en parallell-historia om hans andra kompisgäng där kärleksintriger utgör kärntemat.

– Den stora skillnaden mot ”Andra Avenyn” är att ”Riverside” är en ungdomsserie, säger Peter Falck, seriernas manusförfattare.

Karaktärerna i serien är, förutom Jonas Bane, gestaltade Ida Lenntorp – också från Andra Avenyn och fem nya, unga förmågor som hittades genom öppna auditioner. Frida Bagri är en av dem.

– Jag har tidigare bara varit med i en kortfilm, så det här är nytt för mig, säger hon.

– Tidigare har jag bara kollat lite på ”Andra Avenyn”. Jag fick den här rollen efter att någon hade satt upp lappar på teaterlinjen i Angered. Men det är bra att det är webb-tv. Det kommer närmare ungdomarna som ska se serien. Det är ju så det funkar nu. Man tittar, ser om, diskuterar.

Närheten till fansen är extremt viktigt för ”Riverside”. Seriens trogna tittare kommer att få reda på alla nyheter om serien på webben, innan press och andra. Där kommer man också att tala om när ”Riverside”-gänget ger sig ut för att filma. Kanske till och med till andra städer, om inte annat så för att fansen ska få träffa sina webb-tv-idoler.

– Det är ju en fördel med att vara ett så här rörligt, litet team, säger regissör Mikael Hansson innan han packar in skådisarna i minibussen – som han själv kör – för färd ner till staden.

– Det är som en gerilla-produktion som man annars bara kunnat se på filmfestivaler eller Youtube. Väldigt vitaliserande att jobba med jämfört med andra, större produktioner som jag gjort tidigare. En viss lätthet, back to basics.

Mer läsning

Annons