Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rock mot rasism

/
  • Storslaget. Det brukar bli spektakulärt när baron bane spelar. Det ska det bli i morgon också, har bandet lovat. De är huvudnumret på lördagens Rock mot rasism.
  • Storslaget. Det brukar bli spektakulärt när baron bane spelar. Det ska det bli i morgon också, har bandet lovat. De är huvudnumret på lördagens Rock mot rasism.
  • Sjunger på svenska. Stina Berge är sångerskan som debuterade efter 40. I morgon kan man höra henne på Rock mot rasism.

På scenen finns Baron Bane, Isobel and November, Band avd och Stina Berge med flera.
Där finns också föredragshållare som Michael Sköldeholdt och Fakhroddin Fani.
Det blir Rock mot rasism.

Annons

På söndag är det 30 november. Ett datum som är förknippat med högerextrema manifestationer, men också med motaktioner.

Och lördagens happening på Musikhuset i Gävle är ett exempel på det senare: det är en motreaktion.

– Det nazistiska våldet har trappats upp, säger P-O Flodström som är drivande i antirasismföreningen GARK.

– Ungdomar blev misshandlade på kvinnofestivalen i Österfärnebo i våras, två invandrartjejer blev det på Sofiedal i Valbo och Valbonazisterna ordnade en spelning som drog 60 personer, fortsätter han.

P-O Flodström och ett helt gäng andra unga människor från olika politiska ungdomsförbund – Ung vänster, Grön ungdom, SSU och alldeles nystartade SUF – och en representant från vänsterpartiet, sitter runt ett av borden på Musikhusets kafé och talar om ett hårdnande samhällsklimat där det är lättare för rasistsika åsikter att växa.

– Folk letar efter quick fixes, och man erbjuds enkla lösningar, säger Anders Schröder från Grön ungdom.

– Det växer fram ett missnöje och nazisterna fångar upp dem, säger Fanny Eriksson från SSU.

Och det vill de inte bara sitta och se på när det händer. De vill skapa ett alternativ, säger de, och visa att det finns en stark motrörelse också.

– Vi vill markera att vi lever i en demokrati där man får tycka vad man vill, och göra det med fredliga medel, säger Lena Eriksson från vänsterpartiet.

Alltså ordnar de lördagens Rock mot rasism, som inte bara är just rock mot rasism utan också föreläsningar och diskussioner. Bland annat kommer Michael Sköldeholdt som medverkade i SVT:s "Toppkandidaterna" för att prata antirasism, eftersom han länge varit engagerad i frågan. Invandrarcentrums Fakhroddin Fani ska bland annat prata om vad som händer om man privatiserar integrationsarbetet.

Men så blir det förstås mycket musik också. Lokala storheterna Baron Bane, som inte spelat i Gävle sen senaste ep:n släpptes, har på eget initiativ hyrt spelsalen på Musikhusets övervåning för att, i vanlig ordning, kunna göra nåt väldigt spektakulärt.

Dessutom spelar Stina Berge redan på eftermiddagen, Sandviksskildrarna Band avd med författaren Bernt-Olov Andersson i spetsen, Raw Production, Isobel & November, You and me George och Cleanstream C:O.

Fram till klockan 21 är det fri entré och alla är välkomna.

Annons