Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockbruden är tillbaka

/

Klä dig som en rocker i höst. Korta skinnjackan, svarta jeansen och pandaögonen gör nu stark comeback tack vare filmaktuella stilikonen nummer ett – Joan Jett.

Annons

Glöm den fashion-rockchica stilen med några väl placerade nitar på jackan. Vill man se ut som en riktig rocker måste man gå tillbaka till originalen. Filmen om rockbandet The Runaways kom på dvd 5 oktober och har tagit tillbaka rocken till modet. På riktigt.

Inspiration

Gruppens frontkvinna Joan Jett är stilen personifierad med sjavig skinnjacka, jeans, t-shirt och boots, pandasminkade ögon och flikigt hår. Och nu sprider sig looken till modevärlden. Nyligen utsåg amerikanska Elle Joan Jett och The Runaways-kollegan Cherie Currie till några av de mest stilbildande kvinnorna i rockens historia. Och i butikerna finns det massor med små skinnjackor i höst.

Rockstilen brukar komma och gå som trendfaktor i modet; samtidigt har den blivit så djupt rotad som stil att den har seglat upp bland modeklassikerna. På så sätt funkar den alltid.

Stilen är också lätt att uppdatera. 2010 års rocker låter t-shirten bli slappt over size och låter jeansen bli ett par tights som bärs till kilklacksboots.

Den rådande hårtrenden har länge varit långt och jämnlångt, alternativt Robynkort.

Men kanske är det åter dags för en revival av den halvlånga flikfrisyren som Joan Jett representerar.

Idol

Själv ska Jett ha fått inspiration till sin flikiga frisyr från idolen Suzy Quattro, en annan framstående rockmusiker på 70-talet. Flera andra, som till exempel basisten Gaye Advert i punkgruppen The Adverts (samtida med Runaways) har kört en liknande stil. Men det är med Joan Jett man förknippar den; det var hon som gjorde den populär. Och Joan Jett själv, framgångsrik artist med sitt band The Blackhearts, har fortfarande samma look.

Anna Hedlund/TT

Mer läsning

Annons