Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Lassgård Guldbagge-nominerad

/

Det kan bli en riktig jordskredsseger för Rolf Lassgård-filmen En man som heter Ove. I hela sex kategorier är den nominerad till Guldbagge, bland annat för bästa film. Rolf Lassgård är också nominerad för bästa manliga huvudroll.

Annons

Publikfavoriten "En man som heter Ove" och kritikerhyllade "Tjuvheder" får flest nomineringar – sex vardera – till årets Guldbaggegala. Den förstnämnda tävlar bland annat om priset för årets bästa film.

Även Lisa Aschans film "Det vita folket" och Sanna Lenkens "Min lilla syster" ligger bra till inför galan, med fem nomineringar var. "Efterskalv", där sångaren Ulrik Munther spelar en ung mördare, har fyra nomineringar.

I den mest prestigefyllda kategorin bästa film är det just "Efterskalv", "En man som heter Ove" och "Min lilla syster" som gör upp om priset. I den sistnämnda filmen spelar Amy Deasismont, mer känd som Amy Diamond, den kvinnliga huvudrollen. Även hon har chans att kamma hem ett pris på galan.

Petra Mede är programledare för Guldbaggegalan. Hon ledde galan så sent som 2015 och även 2011 och 2012. Det här blir alltså fjärde året som hon leder tittarna genom filmfesten.

Den 52:e upplagan av Guldbaggegalan arrangeras den 18 januari och sänds i SVT. Nytt i år på galan är att ett pris för årets bästa nykomling har införts.

Förra året tog Ruben Östlunds "Turist" hem flest nomineringar, bland annat för bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll.

TT

Mer läsning

Annons