Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutinerad duo gör humoristisk indie

/
  • Eneklt och roligt. Euros Childs och Norman Blake har tillsammans duon Jonny: ”Det är mycket lättare att resa när man bara är två stycken i ett band. Vi tänkte ta all utrustning i en bil och köra runt. Vi har bara gitarrer och en keyboard”, säger Norman Blake.

I slutet av 90-talet turnerade Teenage Fanclub och Gorky’s Zygotic Mynci ihop. En vänskap växte fram mellan bandens två sångare och resultatet blev Jonny.

– I Jonny kan jag plocka in humor i musiken. Det finns inga gränser, säger Teenage Fanclubs Norman Blake.

Annons

Norman Blake befinner sig i sitt föräldrahem i Skottland. Egentligen är Teenage Fanclub-sångaren hemmavarande i Kanada sedan kärleken tog honom dit för några år sedan, men nu är det dags för Europa-turné med nya bandet Jonny. Därför sitter Blake och huttrar hemma hos mamma i ett kylslaget Glasgow.

– Jag och Euros Childs träffades 1997 när våra två band turnerade ihop, och det var då vi blev vänner. Sedan dröjde det extremt länge innan det blev någon skiva, men när vi väl fick ihop det spelade vi faktiskt in plattan på tre och en halv dag. Hela inspelningen var väldigt spontan, säger Norman Blake.

Blakes nya bandkollega Euros Childs var under 15 år frontfigur i rockband Gorky’s Zygotic Mynci. Sedan uppbrottet 2006 har Childs gett ut flertalet soloalbum. Det senaste, ”Face dripping”, kom så sent som i december förra året. Några månader tidigare hade Teenage Fanclub släppt sitt tionde studioalbum ”Shadows”. Med Jonny gör duon fortfarande indie men på ett mer spontant och kompromisslöst sätt än de är vana vid.

Ett helt gränslöst projekt

– Det roliga med Jonny är att vi är helt gränslösa. För mig är det fantastiskt att kunna lägga in humor i musiken, det fungerar inte så bra i Teenage Fanclubs låtar. Jonny är en slags ventil både för mig och Euros, det finns inga krav, säger Norman Blake.

Ni är två låtskrivare som är vana vid att bestämma. Hur mycket har ni bråkat?

– Inte alls faktiskt, men det är nog för att vi tänker så lika när det gäller musik. Dessutom gillar vi båda tidningen The Guardian, även om jag personligen bara klarar av att lösa deras lätta korsordet, haha.

Det låter som att det blir mer Jonny-låtar framöver?

– Egentligen har bandet Jonny inga som helst ambitioner, vi tar dagen som den kommer. Men Euros kommer över till mig i Kanada och spelar in lite solomaterial snart, så då är det inte omöjligt att vi passar på också. Vi kan nog inte låta bli.

Mer läsning

Annons