Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scar Symmetry och den mörka materien

/
  • VETENSKAP. Skivaktuella Scar Symmetry är inte som andra band. Textförfattaren och trummisen Henrik Ohlsson från Sandviken skriver inte om hjärta och smärta – det är istället en hårdösande lektion i vetenskap och filosofi.

Scar Symmetry är bandet vars texter handlar om vetenskap och filosofi.

Och till skillnad från många andra låtskrivare vet Henrik Ohlsson exakt vad han skriver om.

Nu är det lokala bandet aktuella med sin fjärde skiva och en Europa-turné.

Annons

Mario, Link, Sonic och ... Scar Symmetry.

Före det att jag går iväg till kafé Spegeln för att träffa Henrik Ohlsson från Sandviken, trummis och textförfattare i metalbandet Scar Symmetry, spelar jag datorspel på arbetstid som research. Scar Symmetrys eget datorspel, mer precist, framtaget för att marknadsföra nya skivan ”Dark matter dimensions”, ett spel där den bästa gamern får en träff med bandet.

Vilket jag redan har, så motivationen att fortsätta det ”Asteroids”-liknande spelet är låg.

– Ni måste ha grejer till kidsen, citerar Henrik Ohlsson skivbolaget, som kläckte idéen om spelet.

Bandet debuterade för fyra år sedan med ”Symmetric in design”, och nu, efter tre plattor, står de inför utmaningen att övertyga fansen om att de två nya sångarna Roberth Karlsson och Lars Palmqvist kan ersätta Christian Älvestam (som lämnade bandet efter förra skivan).

Roberth Karlsson och Lars Palmqvist delar upp sångjobbet så att den förra sjunger de delar som är growl, medan den andre tar den melodiska vokalinsatsen.

– Det är inte så vanligt i genren, och inte så populärt bland kritikerna har vi märkt.

Han syftar på att bandets misstänks för att ha haft svårigheter att rekrytera en ny bra sångare, och därför delat upp arbetet på två personer i stället. Två sångare är nödvändiga för att klara av det tuffa spelschemat, menar dock bandet.

När en viktig medlem hoppar av ett band, börjar det snabbt spridas rykten om att slutet är nära, när nätets krösamajor befarar det värsta.

– Eftersom vi har nya medlemmar i bandet ville vi snabbt få ut en ny skiva för att visa att vi fortfarande är på banan, säger Henrik Ohlsson.

Turnén som följer skivsläppet dundrar in på scener över hela Europa (bandet har tidigare gjort ett par svängar till Amerika), och nu drömmer de om att fortsätta till Japan.

Scar Symmetry spelar ett slags melodisk metal, där influenserna är många, med inslag av såväl 80-tals metal som mer poppiga element.

– Mycket att störa sig på för traditionalister, kommenterar Henrik Ohlsson.

Som brukligt är i metalkretsar är musikerna hårdösande på scenen, lugnare privat, och Henrik Ohlsson talar lugnt och resonerande med en röst som då och då dränks i det malande ljudet av kaffebönor.

Förutom att vara bandets batterist, skriver Henrik Ohlsson även texterna, och det är inte det vanliga lyssnaren-får-tolka-hur-de-vill flummet, inte något prat om att det är känslorna som styr den abstrakta lyriken. Han vet vad han skriver om. Texter som mycket konkret hämtar näring i vetenskap och filosofi.

Vilket kanske inte låter så publikfriande, men texterna skrivs på ett sådant sätt att de kan vara vanliga, häftiga metaltexter för dem som inte klarade godkänt betyg i fysik

– ”Dark matter dimensions” låter mörkt och hårt för vanliga metalfans, men det finns även en nivå till om mörk materia som kanske inte är uppenbar för alla.

Få andra band lär som Scar Symmetry ha forskare som på hemsidan skriver inlägg och frågar om textförfattarens syn på strängteorin.

Vem vet, kanske är det så här Stephen Hawking hade låtit om han i stället hade satsat på en karriär inom metalgenren?

Mer läsning

Annons