Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schulman: "Människan är bra på att konstruera bekymmer"

/
  • Alex Schulman tar föreställningen

Finns det en allmängiltig mening med livet? Alex Schulman och Sigge Eklund beslutade sig för att undersöka saken. På lördag kommer de till Göransson Arena med sin show "Meningen med livet".

Annons

– Jag har faktiskt suttit i fyllecell i där.

Alex Schulman har aldrig tidigare varit i Sandviken. Gävle har han dock varma, om än grumliga minnen av.

– Jag är gammal AIK:are och Black Army-medlem. Resorna upp till Gavlerinken var något av säsongens, om inte livets, höjdpunkter på den tiden berättar han.

En 15 år gammal Alex Schulman upplevde sin första fylla på supporterbussen ned. Det bjöds på alkoholhaltig glögg.

– Jag hade aldrig druckit alkohol tidigare. När vi kom fram så stod en vänlig polis där och sa att jag nog borde följa med honom. Så jag spenderade kvällen och en stor del av natten i fyllecell istället för att gå på hockey.

Efter sin show om 2000-talsmänniskans bekräftelsebehov, ”Älska mig”, där Alex stod på scen och Sigge Eklund regisserade turnerar de nu tillsammans med ”Meningen med livet”, regisserad av Peter Settman. Titeln är något som lovar mycket.

Skiljer sig inte meningen med livet för många människor?

– Jo, det gör den. Men jag tror att samtidsmänniskans existentiella ångest ser likadan ut i hela den välmående västvärlden. Här har vi de basala behoven täckta så vi måste komma på någonting annat att oroa oss för. Människan är bra på att konstruera bekymmer, hävdar Alex.

När de först började skriva manus till showen hade Alex och Sigge lite olika idéer om hur den skulle se ut, och om man verkligen skulle komma med det slutgiltiga svaret.

– Diskussionerna handlade framför allt om vilken ton vi skulle ha. Jag ville gärna att vi skulle landa i något som var på riktigt medan Sigge ville göra något med mer humor i.

– Det går ju att driva väldigt mycket med den sökande samtidsmänniskan. Hon letar alltid efter ett sammanhang. Sen om vi känner oss ensamma i Stockholmsmyllret eller är ensamma på landsbygden spelar inte så stor roll. Känslan av ensamhet är något allmänmänskligt.

Alex Schulmans och Sigge Eklunds podcast tillhör de mest populära i Sverige. I podden diskuterar de både högt och lågt men en svart tråd har alltid varit de existentiella frågorna. Något som framför allt Alex, som lider av kraftig dödsångest, varit initiativtagaren till.

– I arbetet med showen har vi kommit till en del insikter. Det har väl inte dämpat den faktiska dödsångesten men gör att man kan leva lite lugnare.

Men hur var det då med svaret på den stora frågan, går verkligen publiken därifrån med en helt ny syn på livet?

– Utan att avslöja för mycket kan jag säga att vi kommer med något som väldigt få har sagt, något radikalt. Det är en häftig känsla när det mot slutet brukar sprida sig en euforisk känsla hos de som lyssnar.

Mer läsning

Annons