Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scorsese bakom hyllad ny tv-serie

/
  • Dags för nästa stora gangsterserie från USA.Och bakom det första avsnittet ligger ingen mindre än Martin Scorsese.- Det var fantastiskt. Det var som att få en energiinjektion, säger Scorsese till TT Spektra.
  • Steve Buscemi, känd från klassiska roller i filmer som
  • Serien utspelar sig i 1920-talets Atlantic City.

Dags för nästa stora gangsterserie från USA.

Och bakom det första avsnittet ligger ingen mindre än Martin Scorsese.

- Det var fantastiskt. Det var som att få en energiinjektion, säger Scorsese själv.

Annons

"Boardwalk empire" är producerad av kvalitetsmedvetna kabelbolaget HBO och i USA har den redan jämförts med bolagets andra stora gangsterskildring, "Sopranos". Serien har premiär på Canal Plus idag.

Den nya serien utspelas i Atlantic City i slutet av 1920- och början av 1930-talen. Spritförbudet har införts i USA, vilket ses med stor glädje av alla gangsters. Här finns nu fina möjligheter att tjäna stora pengar.

Verklig person

En av dessa är Nucky Thompson, Atlantic Citys starke man, som utåt är en hedervärd medborgare, men som under ytan har ett finger med i nästan alla olagligheter som äger rum i Atlantic City med omnejd.

Thompson, som var en verklig person, spelas av Steve Buscemi. Runt sig har han skådespelare som Michael Pitt, Kelly Macdonald, Gretchen Mol och Stephen Graham. Den senare spelar en mordisk uppkomling som heter Al Capone. Och eftersom det är en HBO-serie är våldet blodigt och sexscenerna mycket nakna.

Ville regissera

Martin Scorsese ombads att vara med om att producera serien - och när han hade löst manuset till pilotavsnittet bad han om att också få regissera det.

- När jag gör stora filmer så är det med en stor budget, och då hamnar man i maskinen och de som har pengarna står bakom och håller koll och vill ha valuta för sin investering. Visst, jag förstår dom, dom har satsat mycket pengar, men det kan ändå kännas jobbigt.

- När jag gjorde det här avsnittet, så var det med en mycket rimligare budget, och med en kort inspelningstid, bara 30 dagar. Jag hann med att göra den medan vi höll på med efterarbetet på "Shutter island".

- Det var precis som att göra en klassik b-film. Så om man vill göra en liten film, så finns möjligheten att göra det här.

Stor framgång

Scorsese berättar livfullt om hur det var att komma till inspelningsplatsen på morgonen och omedelbart slängas in i jobbet.

- På en vanlig stor biofilm går allt långsamt, som en koloss. Här kunde det vara 25 inställningar per dag. Jag hann knappt ta mitt morgonkaffe förrän det var dags att filma. Det var otroligt energigivande att få vara med om sådant ännu en gång.

I USA har serien blivit en så stor framgång att det redan än klart att det blir en omgång två, med förhoppningar om ännu fler serieomgångar längre fram.

Nästa år visas den på SVT.

Mer läsning

Annons