Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se akrobat-tvillingarna från Tierp som gör världssuccé som ormmänniskor

/
  • Sara och Jenny Haglund har gått Cirkusgymnasiet i Gävle.
  • New York-baserade fotografen Clayton Woodley jobbar med en utställning där Duo Vilja är i centrum. Senast fotade han dem i en öken i Dubai och på Bali.

De kallas ormmänniskor och får publik över hela världen att häpna. Systrarna Haglund från Tierp lever cirkusdrömmen.

Annons

Från Furuviksbarnen och debutnumret med grisen Fritiof till öppningsnumret på Eurovision Song Contest i Baku. Det är en underdrift att säga att tvillingarna Jenny och Sara Haglund från Tierp har gått långt. Deras arbetsfält är världen och deras unika nummer får många att tappa hakan.

– Just nu uppträder vi på ett ställe som heter The Box. Det är som en undergroundklubb för VIP-folk och kändisar, säger Sara Haglund när Arbetarbladet når henne och Jenny i London. De har nyss varit hemma och vänt efter en resa till Singapore där de uppträdde på VIP-efterfesten under en Formel 1-tävling.

– Vi fick träffa svenska föraren Markus Eriksson och några andra stjärnor, berättar Sara Haglund.

När de ändå var i Asien tog systrarna också en sväng förbi Bali för att bli fotograferade av Clayton Woodley, en New York-baserad fotograf som planerar en utställning av konsten nästa år. Innan dess fotades de i en öken i Dubai och framöver finns planer att ta bilder i Frankrike, Island och USA. 30 timmar innan hemresan till Sverige hann de med ännu ett besök i Dubai och ett framträdande på en restauranginvigning. Resor som dessa är Jenny och Saras vardagsliv.

De kallar sig Duo Vilja och sysslar med något som heter contorsion. Jenny Haglund förklarar:

– Det är en akrobatisk ormmännisko-akt. Vi gör saker som att böja in huvudet mellan våra egna fötter eller sätter rumpan på huvudet. Sen har vi en koreografi emellan tricken.

– Andra contorsion-nummer är mer tricks, tricks, tricks. Men vi gör lite mer koreografi. Det är något vi har utvecklat själva när vi gick i skolan på Montréal. Vi har inte tränat sedan vi var sex år som många andra, så vi behövde skapat något eget, fortsätter Sara.

Efter studenten på cirkusgymnasiet reste systrarna med Clowner utan gränser till Nepal och uppträdde på flyktingläger i en månad. Hemma igen fortsatte de att resa runt i svenska skolor i ett år innan de hoppade på Cirkus Cirkör-utbildningen i Stockholm. Men redan efter ett halvår bytte de Sverige mot Kanada och École Nationale De Cirque i Montréal.

– Det var vår biljett till en internationell karriär. Vi gick på audition och kom in på cirkuscollage. Det var en dröm som vi haft. Vi är två av få svenskar som gått på den skolan, säger Sara Haglund.

De uppträder sällan i Sverige, men har varit i stort sett i varenda stad i Tyskland och i länder som Mexiko, Kuba, Indien, Dubai, Ryssland och Kina. Och i Azerbajdzjan, där Sara och en annan svensk kille deltog i öppningsnumret av Eurovision Song Contest. Då med "straps", som tygband där man gör konster femton meter uppe i luften utan säkerhetslina.

– Vi kör aerial ring, eller luftring, tillsammans också ibland. Men jag trivs bättre på golvet, säger Sara Haglund.

Som mest blir det tolv shower i veckan.

– Vi värmer upp i en och en halv timme innan vi kör. Sen måste vi göra pilatesövningar så att ryggen ska hålla bättre, förklarar Sara.

De flesta akrobater "pensionerar" sig tidigt. Men Duo Vilja tänker inte låta kroppen vila än på ett tag. Den 25 oktober bär det av till Hamburg för fem månader som en del av en dinnershow.

– Det är tredje säsongen som vi jobbar med kompaniet, så det ska bli jättekul att uppträda med dem igen den här vintern, säger Jenny Haglund entusiastiskt.

Mer läsning

Annons