Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sebastian ritade alla karaktärer från Killinggänget - uppmärksammas nu av Henrik Schyffert

/

Sebastian Andersson, 28, från Gävle, som tidigare studerat grafisk kommunikation på Sundsgymnasiet och grafisk design på Högskolan Dalarna, har gjort något så ovanligt som att illustrera alla karaktärer som genom åren dykt upp i humorgruppen Killinggängets olika tv-program.
Nu har hans verk uppmärksammats av ingen mindre än Henrik Schyffert. 

Annons

Vad inspirerade dig till att illustrera karaktärer från just Killinggänget?

– Jag är i stort sett uppfödd på Killinggängets grejer. Min barndomspolares föräldrar spelade in Nile City 105,6 på VHS när det gick på SVT. Vi såg på det VHS-bandet så ofta att vi lärde oss de flesta replikerna och skämten utantill, utan att egentligen förstå de flesta av skämten och referenserna som gjordes. Så ända sedan sju-åtta års ålder har jag av Killinggänget varit präglad, eller skadad, om man nu vill se det på det sättet. Träffar jag någon ny person, som refererar till Nile City eller Percy tårar, då vet jag att det är en bra människa.  Jag säger inte att man är en sämre människa om man inte gillar Nile City och Percy tårar, men lite sämre är man. 

Sebastian bestämde sig för att illustrera karaktärerna för lite mindre än två år sedan. Han hade jobb, men det var bara deltid och han var trött på att gå hemma och inte ha något att göra. Tristessen gjorde så att laptopen åkte fram, och ritandet tog fart. Tanken var först att bara göra huvudkaraktärerna från Nile City, alltså Greger, Glenn Killing och Percy Nilegård. Sedan tillkom andra karaktärer från andra sketcher Sebastian gillar, och till sist, när så pass många figurer skapats, blev det en självklarhet att göra alla karaktärer från både Nile City och Percy tårar.

Hur kändes det när du fick reda på att Henrik Schyffert uppmärksammat dina bilder i sina sociala medier?

– Jag blev väldigt överraskad, den första bilden som han delade på Instagram för några månader sedan, som satte igång det här intresset för figurerna, hade legat ute obemärkt sedan februari 2014. Jag blev väl ganska starstruck och stolt, bilden hade fått runt tvåtusen likes på bara några timmar, det är typ tvåtusen likes fler än när jag postade originalbilden. Jag kontaktade Henrik och berättade att det var jag som ritat figurerna. Jag skrev också att det finns ett nittiotal figurer till om han ville ha. Han blev lite impad och tyckte att jag skulle göra en affisch med alla mina figurer, så jag gjorde en åt honom, det var ett riktigt schyst knäck. Sen att Henrik lade upp foton på affischen och taggade mig på sina kanaler är otroligt på! Hans inlägg har verkligen fungerat som en rejäl domkraft för intresset för figurerna.

Hur har reaktionerna sett ut bland anhöriga?

– Polarna i min fantasy-football-liga Expressen Fredag – Morgonmöte kl. 14:35 är lite avundsjuka att jag har kontakt med Schyffert, men dom är nog rätt glada för min skull ändå, man vill ju vara glad. De är minst lika killing-skadade som jag. Vänner och bekanta gillar och delar i sociala medier medan päronen skryter för alla de träffar om mina bedrifter". Jag har fått massvis med positiva kommentarer och många har kontaktat mig och är intresserade av att köpa affischen. En kille hörde av sig och sade att han haft bilden jag lade upp för två år sedan som bakgrundsbild nästan lika länge som bilden legat ute på nätet. Det är rätt coolt. 

Så affischen är till försäljning alltså? Hur bär man sig åt för att köpa ett ex?

– Ja! Den finns att beställa på min webbshop som heter "klanningmesoftly", som jag slängde upp ganska nyss. Man kan även beställa affischer med sina favoritkaraktärer på med citat från serierna om man vill.

Har du några framtida projekt på gång du kan berätta om?

– När det här har börjat rulla ska jag se om jag kan få figurerna tryckta på tröjor, muggar och sånt. Annars har jag fått lite förfrågningar om figurer från andra Killinggänget-produktioner, det lär nog komma lite sådana grejer snart. 

Till sist: Vilken är din favoritkaraktär från Killinggänget?

–Jag har väl egentligen ingen favoritkaraktär, det är själva symbiosen mellan karaktärerna och alla referenser som gör det. Men är det någon som jag själv citerar ständigt så är det Percy Nilegård. Han är en så underbart avskyvärd karaktär, men ändå så otroligt på! Annars är Hardy Nilsson på Expressen Fredag-redaktionen en himla fin kille. 

BRUS är en ungdomsredaktion på Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Vi producerar text, tv, ljud och bild. Du följer oss på Facebook, Snapchat och Instagram.

Mer läsning

Annons