Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semras modeblogg blir bara större och större

/

Hennes blogg bara växer och växer, hon tog hem priset årets vardagschic på CHIC-galan, hon har designat en egen väska och fått jobb som stylist och modeskribent på tidningen Nöjesmix, och allt detta har hänt Semra Dedic på bara ett år.

Annons

Vilken är din favorittrend inför i höst och vinter?

– Det måste bli skjortan. Den har blivit väldigt exponerad nu på sistone, för nästan alla har en. Jag följer inte trender så mycket utan jag försöker att bygga något eget i stället, för att göra det hela mer intressant, vilket jag tror att man får ut mer av. För annars kan det lätt bli att alla ser likadana ut och det kan bli lite tråkigt. Så för att undvika det så brukar jag tillföra mina egna tankar och idéer i stället.

Förklara din stil, vem är Semra Dedic?

– Om man blandar lite bohem, en liten gnutta av herr, jag inspireras mycket av hur herrar klär sig och just den här jättefeminina sidan som dom hade förr i tiden. Om man sedan blandar ihop allt i ett så får man nog fram Semra.

Vad är det som inspirerar dig?

– Oj, inspiration finns verkligen överallt, vart man än vänder sig så finns det inspiration. Men min största inspirationskälla måste vara min mamma. För jag kommer ihåg när man var liten så ville mamma att man alltid skulle se fin ut, allt skulle vara pedant och det skulle vara stryket. Hon själv såg helt fantastik ut och man ville verkligen se ut som henne när man blev stor. En annan inspirationskälla är äldre modechefer, till exempel Diana Vreeland som var helt fantastisk. Hon gick bort innan jag ens hade föds och för mig har hon aldrig varit mer levande än vad hon är i dag.

Vad är mode för dig?

– Mode är så ofantligt mycket, det är allt. Det är mer hur ens egen syn och tankar kring mode är. Själv var jag på modeveckan i somras och det är så mycket mer än bloggar, smala modeller och designers. För att skapa mode behövs det så himla många beståndsdelar. Mode kan inte bara skapas av en enda person, för det är så många personer som är inblandade för att det ska kunna skapas en tröja. Många designers inspireras av naturen. För naturens brutalitet är det som livet handlar om. För om du köper en tröja så nöts den ut med tiden och det är samma sak som händer med oss människor, vi går från barn till gamla och tillslut finns vi inte längre. Så mode är så otroligt mycket mer än bara ett ytligt fodral som vi tar på oss.

Du har designat en egen väska, häftigt! Berätta?

– Allt började för cirka ett år sen, min blogg började växa och jag skulle vara med på årets CHIC-gala där jag var nominerad till kategorin årets vardagschic. Under tio dagar var jag på modeveckan i Stockholm och under tiden hade jag letat efter en väska, men jag hade inte hittat någon. Jag hade en klänning som jag hade fått låna från Ida Sjöstedt och jag hade beställt ett par skor från Acne. Så jag tänkte att jag kunde göra min egen väska, men hur? Jag jobbar ju extra på Sandvik så jag kan kanske ta hjälp där i från och någonting i metall och skruvar skulle vara jäkligt snyggt. För klänningen jag hade var väldigt lång och drog till sig mycket uppmärksamhet, så jag ville ha någonting som skar av. När jag kom hem så började jag skissa och när jag kände att det här är den väskan jag vill ha så presenterade jag min idé för en som heter Daniel Forsell och min barndomsvän Amina Campara, hon hjälpte mig att sy den. Utan dem hade det här inte varit möjligt.

Mer läsning

Annons