Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Serietecknarna i Comic Royale har full kontroll

/
  • TECKNARTRIO. Kalle Landegren, Linton Rubino och Fyffe Liegnell är några av serietecknarna bakom Comic Royale, vars tredje album har releasefest på Spegeln.
Foto: Serietecknarskolan

Releaseparty på Spegeln brukar handla om nya skivor från lokala band.
Även på fredag är det ett album som ges ut – men i tecknad form.

Annons

Serieföreningen Comic Royale med bas i Gävle ger ut sitt tredje nummer och firar med fest.
Serietidningar är inte vad de var. Då: sladdriga tidningar för barn. Nu: fina, tjocka album för vuxna, mer seriösa än roliga.
När föreningen Comic Royale på fredag har releaseparty för sitt tredje album är det en tjock lunta, där 34 serietecknare ryms.De flesta är elever på högskolans serietecknarprogram, som tidigare var beläget i Hofors, men Comic Royale är en förening som är frikopplad från utbildningen på HiG.
– Vi vill komma bort från att det är en skoltidning. Flera av tecknarna har hunnit sluta på skolan, säger Fyffe Liegnell.
De tror inte att det finns en risk att seriealbumet uppfattas som spretigt med så många bidragande tecknare.
– Det är en antologi och jag tror att många uppskattar det, säger Fyffe Liegnell.De håller till i högskolans källare, en kreativ miljö där teckningar växer fram över ljusborden och läskburkarna staplas i skyskrapor. Man får en känsla av att de tagit över lokalerna utan rektorns kännedom.
Sedan tidigare har de fått hjälp med finansieringen från Studiefrämjandet, och i det nya numret finns annonser som de har erbjudit företagen att rita själva.
Seriebranschen är rent ekonomiskt en motig värld.
– Alla som jobbar med serier jobbar i uppförsbacke.Men även om det reella kapitalet lyser med sin frånvaro, har tecknade serier med åren samlat på sig alltmer kulturellt kapital.
– Det är dags att serier får en egen plats. Konst har det redan, litteraturen har det – och serier är det bästa av de två världarna, säger Fyffe Liegnell.
Kalle Landegren, Fyffe Liegnell, Linton Rubino nämner sådana som Joakim Pirinen och Max Andersson som föregångare för att serierna ska rita sig in i finkulturen.
– Nu känns det som att det kommer en ny våg av 80-talister.Vad är det som gör tecknade serier till ett intressant konstnärligt forum?
De är alla tre förtjusta i att ha kontrollen över hela sin skapade värld.
– Som serietecknare är man själv regissör och kan rita sina egna skådespelare, säger Kalle Landegren, och skrattar åt hur han själv brukar sitta och göra samma miner som sina tecknade karaktärer, eller egna ljudeffekter.
Vad händer på releasefesten?
– Bland annat kommer Johannes Klenell och dj:ar, han är redaktör på Galago.

Mer läsning

Annons