Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju nöjessnackisar att hålla koll på i höst

/

Sommarens festivaler, ”Allsångs”-kamp och sommarplågor är avklarade.

Nu blickar vi framåt mot hösten.

På Gång har plockat fram sju nöjessnackisar de kommande månaderna, så att du snabbt kan få koll på vad vi pratar om i höst.

Annons

l Killinggänget försökte komma på ett nytt projekt, utan resultat. Först när Dramaten erbjöd dem att sätta upp en pjäs hittade de tillbaka till varandra. I en liten skrubb på Dramaten har de fantiserat fram en pjäs som baseras på den egna gruppen – om hur umgänget i en manlig grupp luckras upp. Och de skulle inte vara Killinggänget om de inte hade krävt att få Ingmar Bergmans gamla arbetsrum och obegränsad tillgång till hillebarder.

Det som krävdes för att Killinggänget skulle få ihop sin skit och samarbeta igen är ett erbjudande om en pjäs på Dramaten. Prestige har alltid varit en drivkraft för dem.

l Två av höstens mest emotsedda filmer är i 3D, James Camerons ”Avatar” och ”Upp”, den senaste animationen från Pixar. Snackisen här är: blir 3D filmens framtid?

Om dessa filmer blir framgångsrika, finns risken att biografer blir nöjesparker som handlar mer om sug i magen än stimulans för hjärna och hjärta. Seriöst drama får flytta till tv.

l När klassikern ”På spåret” tuffar igång igen är det med ny lokförare. Kristian Luuk har tagit över Ingvar Oldsbergs roll, och som domare ser vi Fredrik Lindström i stället för Björn Hellberg. En stockholmsironiker mot en ordvitsande Göteborgare. Frågan är om hela ”På spåret”-konceptet inte kräver Oldsbergs finurliga humor?

Kristian Luuk kan säkert byta ordvitsandet i ledtrådarna mot referenshumor. Men om det inte lyckas ligger hans karriär pyrt till efter fiaskot ”Popcirkus”.

l För att hitta de senaste tv-serierna är Canal Plus det bästa valet, men en tv-serie kan inte bli en snackis runt kaffeautomaten förrän den visas i någon av de stora kanalerna. När ”True blood” kommer till SVT får den alltså sin chans att nå kaffeautomat-status. ”True blood” är ett mordmysterium i den amerikanska södern, med twisten att det finns vampyrer bland de misstänkta, en av dem Alexander Skarsgård som vikingvampyr. Snackisen kommer att vara hur mycket sex och naket det är i serien.

Att det är så mycket naket beror på att serien produceras av den amerikanska kabelkanalen HBO, som har gjort sig kända för naken hud. Sedan är det så att vampyrer alltid har varit en metafor för sex.

l Musiktjänsten Spotify kommer att fortsätta vara på alla musikintresserades läppar även under hösten. Spotify är en tjänst där musik lagligt strömmas till din dator, alltså handlar det inte om illegal nedladdning. Antingen lyssnar man gratis med enstaka reklambudskap eller så betalar man för en premiumversion utan reklam. Nästa grej för företaget som blir snackis är Spotify i mobilen. När kommer det? På gång är även en liknande tjänst för film, Voddler.

CD-försäljningen går fortfarande hyfsat bra, så risken är att skivbolagen bedömer att Spotify ändå kostar mer än det smakar.

l Med ett par aktuella filmer, en SVT-dokumentärserie och en utställning på Röhsska museet i Göteborg, är modeskaparen Coco Chanel en av höstens namn att ha koll på. Hon växte upp i ett kloster, lärde sig där att sy och fick den vägen arbete hos en modist. Hon öppnade eget och blev snart en av världens mest inflytelserika designers med ett modernt formspråk som har stort inflytande än i dag.

Numera framställs Coco Chanel bara som en stark kvinnlig förebild, men det pratas sällan om hennes opportunistiska sida – under Andra världskriget hade hon ett förhållande med en nazist och anklagades för att ha hjälpt tyskarna.

l Hon var den strålande souldivan som blev ett knarkskelett. Men nu gör Whitney Houston comeback efter sju svåra år med skivan ”I look to you”. Efter att ha varit en av världens främsta artister rasade karriären snabbt för Whitney Houston. Hon missbrukade droger i ett dåligt äktenskap med Bobby Brown, och uttalade den klassiska repliken i en tv-intervju: ”We don’t do that. Crack is wack”. När det var som värst, och bilder på henne smal och sliten cirkulerade, trodde ingen att en comeback var möjlig. Frågan är: Kan hon komma tillbaka till toppen?

Media älskar en bra comebackhistoria och alla hejar på Whitney. Och skivbolaget vet att utnyttja situationen – ta bara titlar som ”I didn’t know my own strength” och ”Like I never left”. Såvida man inte går under har lidande aldrig skadat en karriär.Kristian Ekenberg

Mer läsning

Annons