Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju viktiga citat vi alla borde ta med oss från Gävle Pride

Efter den stora paraden på lördagen varvade Gävle Pride ner under söndagen. Sedan i torsdags har en hel drös seminarium, panelsamtal och workshops arrangerats runt om i Gävle. Arbetarbladet hämtade in några av de viktigaste poängerna från sakkunniga som besökt staden under Pride-dagarna.

Annons
Gävle Pride nådde kanske sin absoluta höjdpunkt under lördagen med den stora paraden genom stan. Paraden var dock bara en liten del av Pride-dagarna – den största delen bestod av föreläsningar, seminarium och panelsamtal av olika slag.
"Bilder kan cementera vår uppfattning att det bara finns två sätt att vara på."

Orden är Tomas Gunnarssons, även känd som Genusfotografen. Han utmanar föreställningen att män ska framställas "manligt" och kvinnor "kvinnligt" och hade utställning under torsdagen i Kulturhuset.

– Problematiken finns överallt; i tidningar, i böcker, på filmaffischer. Såna bilder upprätthåller idéerna om hur en är en "korrekt" kvinna eller man. Men det finns så många andra sätt att vara på.

"Lagstiftningen och normerna i vårt samhälle utesluter och begränsar vilket får till konsekvens att alla inte känner tillhörighet."

Charlotta Lagnander från juridikcoachen Lagborg föreläste om normkritisk familjejuridik under Gävle Pride.

– I mitt arbete som jurist med hbtq-kompetens möter jag människor som på olika sätt begränsas i sina liv på grund av en sexuell läggning. Mycket har givetvis förändrats till det bättre men inte minst när det gäller bemötande och kunskap finns det mycket kvar att göra.

"Spelvärlden brottas ständigt med att den är stängd. Kvinnor sexualiseras i spel, homosexuella existerar nästan inte i spelen och transpersoner existerar inte – punkt. Men bland spelarna finns alla typer av människor."

Eli Pettersson föreläste under torsdagen om spelvärldens stora utmaningar i hbtq-frågor.

– Representationen i spel är dålig. Kvinnor finns representerade men ofta så är de med i spelen bara för att bekräfta macho-mannen i huvudrollen. När väl en kvinna är protagonist så är hon ändå bara där för att vara sexig. Det är problematiskt och vi måste försöka påverka och arbeta mot spelindustrin så mycket vi kan.

"Vi förutsätter att alla vi träffar är cis-personer, att alla är heterosexuella, och är de inte det då tänker vi att vi märker det. Det är så vi permanentar heteronormativiteten."

Ing-Mari Mårtensson jobbar på Läroverket i Hudiksvall och har föreläst om normer och identitet. Efter samspråk med sin dotter som är en hbtq-person beslutade hon sig för att berätta om hur det var när dottern kom ut.

– Någonstans är man skyldig att ta reda på saker. Det är inga onda människor jag talar om, men att anta att alla är stöpta i samma form är tanklöst och ansvarslöst.

"Äldre hbtq-personer är ganska osynliga. Många har levt i hemlighet i hela sina liv och de behöver synas, bejakas och bekräftas."

Kerstin Monk, företrädare för Miljöpartiet och tidigare Gefle Dagblad-medarbetare, deltog i ett panelsamtal om äldre hbtq-personer under Pride-festivalen.

– Om man blir sedd och accepterad mår man förstås mycket bättre än om man går runt och bär på en hemlighet. Man kanske håller det hemligt för att man är rädd att bli förlöjligad eller, till och med, mobbad.

"Vi måste tro på de asylsökandes berättelser. Det är inte på lögner de baserar beslutet att lämna familj och vänner i hemlandet – det är på grund av rädsla."

Naome Ruzindana, hbtq-aktivist och grundare av hjälporganisationen Find Hope, deltog i ett panelsamtal om hur Sverige kan skapa en tryggare tillvaro för hbtq-personer som sökt skydd i landet. Naome Ruzindana är dessutom initiativtagare till Gävle Pride.

"Det finns en bild av att på landsbygden ska man vara på ett sätt och i staden på ett annat. Den bilden har inte riktigt utmanats."

Citatet är från en artikel i Gefle Dagblad. Mattias Brunn, konstnärlig ledare för Folkteatern, var i Gävle under söndagen och samlade in berättelser om hur det är att vara queer på landsbygden.

LÄS MER: Kärleksfull karneval när Pride-paraden tog över stan – se bilderna här

LÄS MER: Brynästränaren efter prideparaden: "Så jäkla mycket kärlek"

Mer läsning

Annons