Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska tv-succén upprepas?

/
  • Ny succé? Ny omgången av ”Så mycket bättre” har premiär på lördag. Från vänster: Lena Philipsson, Eva Dahlgren, Jason ”Timbuktu” Diakité, Tomas Ledin, Laleh Pourkarim, Martin ”E-type” Eriksson och Mikael Wiehe.
  • Bra versioner. ”Alla hade tagit uppgiften att tolka varandras låtar på stort allvar. Det var roligt att höra vilka kvaliteter som de andra hittat i mina låtar”, säger Tomas Ledin.

Han tackade nej till första säsongen av ”Så mycket bättre”. Inför nya omgången lovade Tomas Ledin sig själv en enda sak – att inte gråta.

Annons

”Så mycket bättre” var ett oväntat kort i förra höstens tv-tablå. Men programmet som samlar några av Sveriges största artister på ett pensionat på Gotland blev en braksuccé. Nu är det dags för en ny omgång, med bland andra Tomas Ledin, som tillfrågades redan vid första säsongen.

– Jag trodde på idén men inte på genomförandet. Sedan insåg jag att jag gjort en felbedömning. Musiken hamnar lätt i bakgrunden, men det här är ett program där musiken på ett självklart och naturligt sätt hamnar i centrum, säger han.

Förra årets omgång karvade ordentligt i artisterna hjärtan. Vi fick se hur både Lasse Berghagen och Plura Jonsson föll i tårar. Årets deltagare är ett gäng som är kända för att hålla på sin integritet. Men att följas av ett kamerateam hela dagarna och få minimalt med sömn gjorde att artisterna öppnade upp sig på oväntade sätt, säger Ledin.

– En sådan här inspelning är extremt intensiv. Och det är ingen tillfällighet. Det är för att vi ska bli lite mjuka i kanterna, emotionella och säga det vi inte brukar säga och göra det vi inte vanligtvis gör. På så sätt var det en övning i att lära känna sig själv.

Av årets artister räknar han Lena Philipsson, Eva Dahlgren och Mikael Wiehe som nära vänner. Laleh, E-type och Timbuktu var nya bekantskaper.

Fick du lära dig något nytt om de redan kände?

– Jag tycker att Lena, Mikael och Eva bjöd till ordentligt och var väldigt generösa med sig själva.

Var det något som du tänkt att du inte skulle berätta om?

- Jag hade bara tänkt att jag inte skulle gråta. Inga tårar! Men det var väldigt svårt. Nu vet jag inte hur programmet klippts ihop, men jag tror i alla fall inte att det var några tårar från mitt håll.

Men att höra de musikaliska tolkningarna var rörande, berättar Tomas Ledin. Nytt i år är att 30 minuter extramaterial från luncherna respektive middagarna kommer att visas i TV 4 Play efter programmet.

– Det går inte att förbereda sig för hur man reagerar när artister som man respekterar tar sig an ens material. Det blev väldigt mycket mer emotionellt än jag kunnat tänka mig. Jag blev riktigt tagen.

Tomas Ledin spelar just nu sin krogshow på Rondo i Göteborg. Det fanns två lediga dagar i agendan när han tackade ja till ”Så mycket bättre”.

Vad gjorde du när du kom hem från inspelningen?

– Då var det komaläge. Jag låg i fosterställning och sov och försökte att få lite energi igen.

Liv Sander/TT Spektra

Mer läsning

Annons