Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skavlan intervjuar Breiviks advokat

/
  • Lippestad.
  • Kan teckna också. Fredrik Skavlan är just nu aktuell med den nya säsongen av ”Skavlan” i SVT. Dessutom har han nyligen gett ut boken ”Skavlans samlade teckningar”, med egna illustrationer.

Terrordåden i Norge fick svenskarna att öppna sina hjärtan på vid gavel för Fredrik Skavlan. På fredagen inleder han ”Skavlans” höstsäsong med att intervjua Anders Behring Breiviks försvarsadvokat.

Annons

Fredrik Skavlan är tillbaka efter en lång sommarledighet och förbereder sig inför fredagens premiärprogram, där Benny Andersson, My Skarsgård och Gävles Rolf Lassgård finns bland gästerna.

Mest laddat lär mötet med Anders Behring Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad bli – mannen som i vissa medier framställts som ”ondskans advokat”.

– Det är den mest intressanta intervju man kan göra nu. Han är en man som representerar vårt rättssystem och den idé hela vårt samhälle grundas på, att alla har rätt till en försvarare. Han tvingas säkert testa sina egna gränser, säger Fredrik Skavlan.

Rörd av mottagandet

När massmorden i Norge inträffade 22 juli befann sig Fredrik Skavlan i Sverige.

Mitt i chocken över det inträffade kunde han inte låta bli att röras över det bemötande han fick av helt okända människor.

– Folk kom fram och grät och skulle kramas och svenska flaggor vajade på halv stång.

– Det var en väldigt rörande tid för mig att vara norsk i Sverige, trots att allt var så hemskt, säger han och fortsätter:

– Jag fick ett bevis på att svenskar är det jag har trott hela tiden, men som de själva inte förstår, ett väldigt öppet, varmt folk med ett stort hjärta.

Ända sedan 2009 har Skavlan levt ett ambulerande liv mellan Stockholm och Oslo. Kontraktet med SVT löper till sommaren 2012 men själv säger han att han kan tänka sig att fortsätta ”så länge det är roligt”.

Samma men annorlunda

”Skavlan” hösten 2011 är ”same, same but different”, summerar han. Höstens gästlista är ännu höljd i hemlighetsfullt dunkel, men några namn har läckt ut, däribland Kevin Costner, Annika Östberg och Noomi Rapace.

– Det är alltid en svår balans mellan att inte ändra en formel som funkar och att förnya sig i medvind. Det kan kännas tryggt och fint att göra allt på exakt samma sätt som förut. I en talkshows natur ligger att man förändrar sig sakta.

Sara Ullberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons