Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönt att fåköra odubbat

Annons

Jag spenderade nyårsafton och dagarna därikring i Italien. Detta fantastiska land med helt otroligt goda viner. Och lasagnen! Vi bodde på ett hotell lite utanför Bolognas centrum, som hade fått väldigt bra betyg på Tripadvisor. Förutom en amerikan som hade klagat på att all tv var på italienska. Och det var den ju. Fast det var knappast hotellets fel.

Nu såg jag inte så mycket på tv under min vistelse, dels för att det finns så mycket annat att göra och dels för att jag inte kan någon italienska. Men jag såg lite av ett dubbat avsnitt av ”Bones”. Och lite av ”Lilla sjöjungfrun”.

Däremot fick ”Mr Bean” vara ”Mr Bean”. Kanske för att det i regel inte sägs så mycket som någon begriper. Italienare eller inte.

Jag förstår ju grejen med dubbad tv, det gör jag. Jag förstår att man vill värna om sitt språk och så vidare. Men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är lite fascistiskt. För i och med dubbningen lämnas ju dessa italienare helt utan eget val.

Jag tänker själv på hur tråkigt det skulle vara att bara höra svenska röster hela tiden. Framför allt tänker jag på hur mycket dubbning förstör värdet av filmen eller tv-programmet man tittar på.

Det tar ju bort det autentiska och man kan helt omöjligt låtsas att det som händer är på riktigt.

Nu är jag inte uppväxt med dubbad tv och det kanske förklarar min motvilja, men jag skulle bli oerhört arg och känna mig (ja faktiskt) kränkt om det beslutades att all utländsk tv skulle dubbas till svenska.

Att när ”Game of Thrones” sänds i SVT nu i vinter skulle Eddars Starks röst utgöras av Helge Skoog. Och Daenerys Targaryen skulle låta som Cecilia Forss. Och det skulle inte spela någon roll hur omsorgsfullt man valde röster som skulle passa till dessa karaktärer, det skulle i alla fall se fånigt ut och låta ännu fånigare. Och jag skulle omöjligt kunna ta serien på allvar.

Men som sagt, det kanske är annorlunda om man är uppväxt med dubbningen. Å andra sidan är det ändå ingen ursäkt. Bara för att människor inte vet om någonting annat betyder det inte att vad de utsätts för är rätt.

En annan sak som inte är rätt är att jag bara har en skiva kvar av ”Buffy”. Under senhösten har jag alltså plöjt alla sju säsonger. Det kommer att bli tomt efter den här veckan.

Men jag har ett uppdrag! Jag ska hitta en serie, bortglömd och undangömd, som jag kommer att bli besatt av i stället. Kanske ”Mitt så kallade liv”. Jag menar alla i min ålder har väl varit kär i Jared Leto och jag har hört att serien fortfarande håller. Annars låter ju ”Falling skies” lovande.

Mer läsning

Annons