Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slumpen blev bästa bandet

/
  • På gång. Urban Dahlenlund har samlat ihop släkt och vänner till ett åttamannaband. I kväll gör de sin andra spelning med alster från den nya plattan
  • På gång. Urban Dahlenlund har samlat ihop släkt och vänner till ett åttamannaband. I kväll gör de sin andra spelning med alster från den nya plattan
  • (TILL RED. Detta är en bild på hela bandet, eventuellt kan den användas som en minibild, så man får se allihopa.) Hela bandet. Så här ser det ut när alla är samlade, Dahlenlund & Bästa Bandet. Foto: pressbild

För Urban Dahlenlund har musikskrivandet alltid funnits nära till hands. Men det är först nu han har tagit tag i saken på allvar - och kan presentera både helband och platta. I kväll spelar Dahlenlund & Bästa Bandet på Berggrenska Gården i Gävle.

Annons

– Det kändes ganska konstigt första gången jag stod på scenen och sjöng mina egna låtar. Innan så har jag ju bara suttit hemma med gitarren, säger Urban.

En spelning har de hunnit med tidigare, på Utvalnäs. Men trots att Urban känner sig en aning ovan så är Krister Fridh, den betydligt mer scenvana musikern, övertygad om att Urban platsar i rampljuset.

– Det såg ut som om han inte har gjort något annat, säger Krister om debutspelningen.

Krister är även den som ligger bakom den nyinspelade plattan "Elinor säger att det känns när man kramas". Tanken från början var bara en inspelning för hemmabruk, något som kunde vara roligt för Urban att spara. Men när så Krister skulle spela in materialet i sin studio så gick han igång fullständigt på Urbans textförfattande och röst. Fler och fler musiker togs in, bland annat Rune Fridh från The Rockfire, och nu är de ett åttamannaband.

Det blygsamma soloprojektet blev alltså till ett storband med inbokade konserter. Nu gäller det bara att försöka få ihop alla åtta varje gång det ska spelas och repas. Med vissa går det smidigare att sammanstråla, både Urbans dotter Stina Dahlenlund och Kristers flickvän Anne Berglund är nämligen med i bandet.

– Både jag och pappa har alltid hållit på med musik, men det här är första gången vi är med i ett band, så det känns väldigt roligt att vi gör det här tillsammans. Och så blir man ju lite stolt också, säger Stina och ler.

Mer läsning

Annons