Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snacka om intensivt spelschema

/
  • Allsångsdags. Personalen utgör en betydande del av publiken på spelningen på Datametropolen i Sandviken klcokan 11.10 på tisdagen.
  • Helt galet. Lennart Grahn hade aldrig hört talas om nåt liknande. Men nu är han på intensivturné i Skutskär och Sandviken. 44 spelningar på fyra dagar avverkas.

44 spelningar på fyra dagar. ”Trött på att turnera 2011” är en intensiv upplevelse för de inblandade.

Men de har roligt. Och behöver knappt åka turnébuss mellan spelställena.

Annons

De kommer gående längs med Hyttgatan i centrala Sandviken. Ingemar Dunker bär på en trumma och en saxofon och Micke Finell har hängt en gitarr över ena armen och plonkar lite medan de går.

– Lennart Grahn kommer snart, han skulle bara köpa snus, säger Ingemar Dunker.

Det är inte många minuter kvar tills dess att dagens fjärde spelning ska dra igång, trots att klockan bara är förmiddag ännu. Lennart Grahn kommer med silversjal runt halsen och nyinköpt snusdosa.

Hinner inte ens röka

– Man hinner ju inte röka mellan spelningarna.

Han sjöng och spelade gitarr i The Shanes, med 60-talshitar som ”Let me show you who I am”, ”Save the last dance for me” och ”Chris-Craft No. 9” i låtkatalogen.

Den sistnämnda får publiken – några anställda och några män som kan vara datortillbehörsköpare, men mer troligt Dunker-, Finell- och Grahn-fans – inne på Datametropolen höra. Lennart Grahn berättar om hur bandet fick för sig att de skulle skriva en låt om en motorbåt och vill boka in sig på ett hotellrum med havsutsikt.

– Och det fick vi, vi satte upp ett papper på fönstret och ritade ett hav.

Bakom honom står Ingemar Dunker och Micke Finell och flinar.

De tre är ute på en rekordlång turné, som de kallar Trött på att turnera 2011. På fyra dagar river de av inte mindre än 44 spelningar. Söndag och måndag spelade de i Skutskär och tisdag och onsdag är det Sandvikens tur.

Idén fick Ingemar Dunker och Micke Finell redan förra året.

– Varken jag eller Micke tycker att det är så jätteroligt att turnera. Och så fick vi den här helt underbart galna idén, säger Ingemar Dunker.

Fick mersmak

De åkte runt ett par dagar med Rock-Ragge på sång och gitarr. Och fick smak för den här intensivformen av spelande.

– Jag hade aldrig hört talas om nåt liknande, säger Lennart Grahn samtidigt som han drar en hårborste genom håret för att fiffa sig lite inför spelningen.

Rösten slits förstås, men allting går, säger han.

– Det är så att vara i musikantbranschen – man tänker aldrig efter förrän efteråt.

Varje liten konsert är på 20 minuter, varken mer eller mindre. Dunker, som spelar med två vanliga diskborstar på trumman, och Finell, på saxofon, inleder och presenterar högtidligt Lennart Grahn som stått med ryggen mot publiken (det vill säga kassan i det här fallet) och de tjugo minuterna försvinner snabbt. Lennart Grahn bjuder på ”Cara mia” ”så högt som den bara går” och snackar på mellan låtarna.

Och så har det blivit hög tid att ge sig av igen. Nästa stopp den här förmiddagen är restaurang Bolaget i Folkets Hus, och ör att hinna med har de anlitat Olle Tjern som assistent som har riggat en trumma och förstärkare där redan.

– Det är helt otroligt, det hör av sig folk redan nu och vill vara med nästa år. Så det blir Lasse Lindbom som kommer då, det trodde jag aldrig, säger Ingemar Dunker nöjt.

Mer läsning

Annons